NOS NieuwsAangepast

Ligt oplossing MO-conflict in Baarle?

De Israëlische premier Netanyahu heeft een belangrijke adviseur gevraagd om de grenssituatie bij Baarle-Nassau en Baarle-Hertog te onderzoeken. Dat melden Israëlische media op basis van een tv-reportage van Channel 2.

Mogelijk vormen de grensafspraken tussen Nederland en België een oplossing voor het Midden-Oostenconflict. Netanyahu wil weten hoe Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever kunnen blijven wonen, als dat gebied een Palestijnse staat wordt.

Exclaves

Het Brabantse dorp Baarle is verdeeld in twee gemeenten: het Nederlandse Baarle-Nassau en Baarle-Hertog in België. In het Nederlandse deel liggen 22 Belgische exclaves, die zijn ontstaan in de Middeleeuwen.

De Belgen wonen binnen de Nederlandse landsgrenzen op Belgisch grondgebied en moeten zich dus aan de Belgische wet houden. Dat model zou Netanyahu ook voor de Israëlische staatsburgers in de toekomstige Palestijnse staat voor ogen zien.

'Fantastisch'

De gemeente Baarle-Hertog heeft nog geen hulpverzoek gekregen uit Israël, maar vragen zijn van harte welkom, zegt de burgemeester tegen omroep Brabant. "Als ze vandaag bellen, mogen ze morgen al langskomen."

Hij is enthousiast: "Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ons model ook maar voor een klein deel zou kunnen bijdragen aan een oplossing voor het Midden-Oostenconflict."

Zijn Nederlandse collega is wat voorzichtiger. "Wij zijn een vredig Brabants dorp. Hoe wij onze kleine probleempjes oplossen kan natuurlijk op geen enkele manier een voorbeeld zijn voor zo'n onvoorstelbaar groot probleem als dat tussen Israël en de Palestijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl