NOS NieuwsAangepast

De nieuwste vijand: cryptoware

Cryptoware is de nieuwe vijand van de computer, waarschuwt de politie. Het wordt ook wel het 'gijzelvirus' genoemd: het versleutelt computerbestanden, die daarna niet meer te openen zijn.

Criminelen vragen vervolgens losgeld. Als het slachtoffer betaalt, beloven de criminelen de bestanden te herstellen. Vaak gebeurt dit niet of slechts gedeeltelijk. De bestanden zijn sterk versleuteld en het is erg lastig dit ongedaan te maken.

Misleiding

Momenteel zijn vooral Windows-computers doelwit van het virus. Apple-computers zijn niet immuun voor het virus, er is alleen nog niet eerder cryptoware op gevonden.

Het virus wordt vooral verspreid via bijlagen in e-mails en links. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een slachtoffer denkt een pdf-bestand te openen maar dit blijkt in werkelijkheid een virus te zijn. Slachtoffers worden zo vaak misleid.

Onschuldig

Ook in het buitenland maakt het virus al enige tijd slachtoffers. De 35-jarige Sarah Flanders vertelt in de Engelse krant The Guardian hoe ook zij haar bestanden is kwijtgeraakt door het virus. Ze kreeg een e-mail van haar bank met een bijlage en dat zag er onschuldig uit. "Ik dacht dat de bijlage een afschrift was van een recente betaling."

Ze twijfelde dan ook geen moment om de e-mail te openen. Maar de e-mail bevatte een virus dat direct alle bestanden begon te versleutelen. Familiefoto's, werkdocumenten en e-mails, alles was achter virtuele slot en grendel.

Een pop-up verscheen op haar scherm: "Uw bestanden zijn versleuteld en u heeft 95 uur om ons 300 dollar te betalen." Flanders weigerde om te betalen maar vreest dat haar bestanden verloren zijn. Ze had een anti-virus programma op haar computer geïnstalleerd maar had geen updates uitgevoerd.

Oplossing?

Volgens de Nederlandse politie kunnen getroffen gebruikers hun besmette bestanden als verloren beschouwen. Maar door veilig internetgebruik kan besmetting worden voorkomen. Ook is het advies regelmatig een back-up te maken.

Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft tien vuistregels opgesteld voor veilig internetten:

1. Installeer een antivirusprogramma

2. Installeer steeds de software-updates

3. Gebruik sterke wachtwoorden

4. Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken

5. Open geen berichten en onbekende bestanden die u niet verwacht of niet vertrouwt

6. Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels

7. Controleer het adres van websites

8. Sluit pop-ups in uw browser af met Alt+F4

9. Bedenk goed wat u met wie deelt op internet

10. Gebruik uw gezond verstand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl