1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Internetvirus vernietigt bestanden

De politie en het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwen de overheid en bedrijven voor een internetvirus dat computerbestanden onherstelbaar vernietigt. Het gaat om zogenaamd cryptoware die de financiële administratie, klantenbestanden en foto's versleutelt. Voor de gebruiker van de computer zijn ze dan niet meer toegankelijk.

Volgens de politie blijken vooral gemeenten en het midden- en kleinbedrijf een aantrekkelijk doelwit, maar ook particulieren worden getroffen. Tientallen slachtoffers hebben aangifte gedaan.

In de landen rond Nederland heeft het virus al veel slachtoffers gemaakt, vooral in Groot-Brittannië.

Tegen betaling

Zodra het virus de bestanden heeft versleuteld, verschijnt er een bericht op de computer waarin gemeld wordt dat de bestanden veranderd zijn. In het bericht beloven cybercriminelen tegen betaling de gegevens te herstellen.

De politie adviseert slachtoffers met klem om niet te betalen. De criminelen houden zich meestal niet aan hun belofte. Ze herstellen de bestanden niet, of niet allemaal. "Als niemand betaalt, houden de criminelen er vanzelf mee op", zegt een politiewoordvoerder.

Voorkomen

Tegen het virus is geen remedie, de bestanden zijn niet te herstellen. De politie raadt iedereen aan om regelmatig back-ups te maken en deze niet aan de computer verbonden te houden. Automatische back-ups die verbonden zijn met de computer worden ook aangetast door het virus.

Het is de tweede keer dat de politie voor een internetvirus waarschuwt. Vorig jaar oktober waarschuwde de politie voor een virus waarbij cybercriminelen zich voordeden als politiemensen. Dat virus treft minder computers sinds de waarschuwing van de politie, maar het bestaat nog steeds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl