NOS NieuwsAangepast

Game-ontwikkelaars jammen om LGBT

Games [4 Diversity] Jam

Grote mannen, nog grotere geweren en de grootst mogelijke borsten; stereotypen die in videogames nog altijd voorkomen. Dat beeld probeerden 50 ontwikkelaars afgelopen weekend in maar 24 uur te doorbreken tijdens de Games [4 Diversity] Jam 2014 te Amsterdam, een initiatief om (seksuele) diversiteit in videogames aan te kaarten.

Gamejams zijn inmiddels een bekend begrip voor veel game-ontwikkelaars: in beperkte tijd en onder invloed van liters energydrank en slaaptekort een kleine game ontwikkelen. Maar lang niet elke jam heeft een serieus thema. "Ik vind het belangrijk dat er meer diversiteit in games komt", zegt initiator Menno Deen. Dus een grotere rol voor LGBT's, en minder stereotypen. "In plaats van erover te discussiëren, besloot ik er iets mee te doen."

Een screenshot van Check Yourself - Games [4 Diversity] Jam

Toiletjuffrouw

Dat resulteerde in acht games zonder geweren, explosies en manly-men. Een game waarin je een toiletjuffrouw speelt bijvoorbeeld, die cliënten naar de juiste wc moet leiden. Lastiger dan je denkt, want wat als er een transgender met een volle blaas voor je staat? Of denk aan een game waarin je een personage voor elk (ongemakkelijk specifiek) feestje moet kleden, zonder je eigen identiteit te verliezen.

De publieksfavoriet is Queer, een rollenspel waarin je de wereld verkent als drie verschillende personages. Het doel is simpel: zorg ervoor dat de personages een fijne dag hebben. Maar dat blijkt moeilijk vanwege alle haters. De ontwikkelaar wil op deze manier laten zien hoe zwaar mensen in de LGBT-community het soms hebben.

.

Een trailer van publieksfavoriet Queer. De game is hier te spelen, maar werkt nog niet in alle browsers en op alle computers goed.

Niet eng, maar mooi

Menno hoop dat hij met de gamejam en de gemaakte games - die de makers zelf verder mogen ontwikkelen - aandacht creëert voor diversiteit. "Ik wil een voorbeeldfunctie hebben. Diversiteit is niet eng, het is iets moois." Zijn grote games als Grand Theft Auto of het hypergespierde Gears of War dan allemaal slecht bezig? Menno: "Helemaal niet. De game-industrie is supercool."

Volgend jaar staat de volgende gamejam op de planning. Maar dan met etnische minderheden als onderwerp, want ook daar kan nog veel winst worden behaald.

Niet ale spellen die tijdens de gamejam zijn gemaakt, zijn op het moment van schrijven online te spelen. Beschrijvingen en filmpjes van de games zijn er al wel.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl