Door NOS-techexpert Rachid Finge, in Austin, Texas

Tussen de duizenden bezoekers van SXSW Interactive zit een aantal indrukwekkende talenten. Zij doen mee aan de wedstrijd SXSW Accelerate, waarbij ze hun innovatieve product of idee pitchen voor een kritische en ervaren jury. Een groot publiek met journalisten en investeerders kijkt mee. Een succesvolle pitch op SXSW kan meteen leiden tot internationaal succes.

Onder de talenten zijn dit jaar twee Nederlanders. Hun initiatieven kunnen haast niet verschillender zijn: een website waarmee je makkelijker samen kunt internetten en een jurk met zonnepanelen.

Nicholas Piël is de CEO van Surfly. Met zijn product kun je een willekeurige website bezoeken en kan iemand anders meekijken. Handig voor vrienden die samen een vakantie willen boeken, maar ook voor helpdesks. Uniek aan Surfly is dat je niets hoeft te installeren om het te gebruiken.

Zonnecel-jurkje

Pauline van Dongen is een mode-ontwerpster met een bèta-achtergrond. Ze heeft een jurk ontworpen met daarin zonnecellen verwerkt. Aan de jurk hangt een USB-kabeltje, zodat je je smartphone na twee uur in de zon helemaal kunt opladen. Eén probleem: de jurk stop je beter niet in de wasmachine.

Het is altijd leuk om aan jonge ondernemers te vragen hoe ze op het idee voor hun product zijn gekomen. Nicholas werkte ooit zelf op een helpdesk. Hij vond het vervelend dat hij niet met klanten kon meekijken.

Siberië

Dankzij zijn studie Kunstmatige Intelligentie had hij genoeg technische kennis om aan Surfly te beginnen. Zijn zakenpartner vond hij helemaal in Siberië: een programmeur die precies de juiste ervaring had om de puntjes op de i te zetten.

Pauline en één van haar zakenpartners zijn fervente festivalgangers. Weinig vervelenders op een festival dan een lege batterij. Zo ontstond het idee voor kleren met zonnepanelen.

Bij laatste drie

De pitches van Nicholas en Pauline worden goed ontvangen, maar Pauline komt in de wedstrijd het verst: in de categorie Wearable Technologies (dat is alles aan technologie wat je aan of om je lichaam draagt; denk ook aan stappentellers) eindigt ze bij de laatste drie.

Mede doordat haar jurk niet goed te wassen is, is het product nog niet in de winkels te verkrijgen. Tijdens haar pitch zei ze dat ze contact heeft met een bedrijf dat zonnecellen kan produceren die wel tegen een wasbeurt kunnen. Het is de belangrijkste stap die gezet moet worden in de markt voor wearable solar.

STER reclame