NOS NieuwsAangepast

Band of Brothers-veteraan dood

In Philadelphia (VS) is op 90-jarige leeftijd William Guarnere ('Wild Bill') overleden, een bekende veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn belevenissen waren onder meer te zien in de tv-serie Band of Brothers van Steven Spielberg en Tom Hanks.

Guarnere deed op 6 juni 1944 als lid van de 101ste Airborne Divisie mee aan de landing in Normandië op D-Day. Hij was later dat jaar onder meer betrokken bij de bevrijding van Son, Eindhoven en Nuenen. Zijn commandant was Dick Winters, die later ereburger werd van Eindhoven.

Been verloren

Na de operatie Market Garden werd Guarnere naar België gestuurd. Tijdens het Ardennenoffensief verloor hij een been toen hij een gewonde kameraad wilde helpen. Daarmee was de oorlog voor hem voorbij.

Guarnere dankte zijn bijnaam Wild Bill aan de felheid waarmee hij de Duitsers te lijf ging. Hij wilde daarmee wraak nemen voor de dood van zijn broer, eerder in de oorlog.

Band of Brothers

In 2001 maakten Steven Spielberg en Tom Hanks de 10-delige televisieserie Band of Brothers, gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose. Daarin wordt het verhaal van Guarneres eenheid verteld. Frank John Hughes speelt de rol van Wild Bill.

In 2007 verschenen de memoires van Guarnere en zijn kameraad Edward Heffron, die ze samen met journalist Robyn Post hadden geschreven. Het boek, Brothers in Battle, Best of Friends (Nederlandse titel: Broeders in de Strijd), werd een bestseller.

D-Day

NOS-correspondent Ron Linker zocht Guarnere in 2009 op om te praten over D-Day, toen precies 65 jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl