NOS NieuwsAangepast

Ontsnapte tbs'er komt meestal terug

Per jaar worden ongeveer 70.000 tbs-verloven toegekend. Slechts bij een heel klein deel van deze verloven keert de tbs'er niet op de afgesproken tijd terug in de kliniek. Er is dan sprake van ongeoorloofde afwezigheid. Wel zijn er de afgelopen jaren een aantal gewelddadige incidenten geweest die veel ophef veroorzaakten.

Het laatste jaar waarvan de cijfers bekend zijn is 2012. Dat jaar steeg het aantal tbs'ers dat niet terugkwam naar 56, tegen 37 in 2011. In 2010 namen 41 tbs-gevangenen de benen, in 2009 waren dat er 22 en in 2008 28.

Verlofregeling aangescherpt

Alle tbs'ers die tot 2012 ongeoorloofd afwezig waren, zijn weer teruggekeerd. In 2012 gebeurde dat in 43 gevallen binnen 24 uur. Tbs'ers die hun afspraken niet goed nakomen worden ook als ongeoorloofd afwezig geregistreerd. Soms is er dan wel telefonisch contact tussen de tbs'er en de kliniek.

Een aantal keren eindigde een ontsnapping in geweld. Dat leidde tot politiek debat over de verlofregeling van tbs-gevangenen. In 2010 werd de verlofregeling aangescherpt. Tbs'ers die tijdens hun verlof ontsnappen moeten sindsdien minimaal 1 jaar wachten tot ze weer naar buiten mogen.

Striktere naleving

De toename van het aantal ongeoorloofde afwezigheden in 2012 wordt veroorzaakt door een striktere naleving van de regels. Hierdoor worden gevallen die eerder als overtreding van voorwaarden werden beschouwd, nu geregistreerd als ongeoorloofde afwezigheid. Dat gebeurde in elf gevallen.

In 2013 was er een aantal incidenten met tbs'ers op verlof. Zo verkrachtte een van hen tijdens zijn verlof zijn begeleidster en probeerde hij haar te wurgen. Een tbs'er uit Vught stak tijdens zijn verlof in Eindhoven een man van 31 neer en een Rotterdamse tbs-gevangene pleegde een overval op een juwelier in Rotterdam.

Oefening

In Nederland zijn dertien tbs-klinieken. Daar verblijven ongeveer 1750 tbs-patiënten.

Het verlof is een belangrijk onderdeel van de behandeling van tbs'ers. Tijdens het verlof wordt geoefend met het verblijf buiten de tbs-kliniek. Een tbs'er mag pas met verlof als hij voldoende vooruitgang heeft geboekt in zijn behandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl