NOS NieuwsAangepast

Net wél en net geen warmterecord

Het is wat vroeg voor de tijd van het jaar, maar in het zuiden en oosten van Nederland is officieel sprake van een warme dag. In Eindhoven, Maastricht en Enschede werd rond 13.30 uur een temperatuur van 20 graden Celsius gemeten en dat is genoeg om regionaal van een warme dag te spreken.

Van een landelijke warme dag is geen sprake. Daarvoor moet het in De Bilt ook 20 graden of meer zijn. De temperatuur kwam er echter niet hoger dan 19,3 graden.

Het is wel een dagrecord voor De Bilt. Niet eerder sinds het begin van de metingen in 1901 was het er zo warm op 9 maart. Tot nu toe stond het record op 18,4 graden in 1977.

Weerbureau Weerplaza zegt dat de eerste lokale warme dag vroeg is voor de tijd van het jaar. Er is geen sprake van een record; in 1920 werd het in Maastricht al op 18 februari 20 graden.

Drukte

Nederland geniet volop van het mooie weer. De boulevard in Scheveningen staat vol en dertig van de vijftig strandtenten zijn geopend. Sommige strandtenthouders, die eigenlijk niet waren voorbereid op zo'n mooi weekend, hebben een provisorisch terras opgebouwd.

In Zandvoort is geen parkeerplek meer te krijgen. Ook daar hebben strandtenthouders in alle haast nog stoelen en stretchers klaargezet.

Weerplaza zegt dat het na vandaag koeler wordt. De maximumtemperatuur daalt naar 12 graden op dinsdag. Wel blijft het voorlopig droog en relatief zonnig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl