Op de Zuid-Chinese Zee varen voor het eerst in jaren schepen onder de Chinese, Vietnamese en Filipijnse vlag broederlijk naast elkaar. Ze zoeken in het gebied naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines.

China, Taiwan, Vietnam en de Filipijnen claimen al jaren eilanden in de Zuid-Chinese Zee. In het gebied zit veel vis en de verwachting is dat er olie- en gasvelden in de bodem zitten.

Oorlogsschip

In 2012 leidde een felle discussie tussen de Filipijnen en China over het gebied zelfs tot een dreigende situatie. Het grootste oorlogsschip van de Filipijnen kwam toen in de Zuid-Chinese Zee tegenover Chinese patrouilleschepen te liggen.

Volgens de Vietnamese minister van Transport is er tijdens de zoekactie die nu aan de gang is geen moment gediscussieerd over het gebied. Volgens hem zoeken op dit moment zeventien vliegtuigen en 35 schepen uit zes landen naar het vliegtuig. Er zoekt ook een onbekend aantal schepen van particulieren op de Zuid-Chinese Zee.

Onduidelijk

Aan boord van het vliegtuig van Malaysia Airlines zaten meer dan 150 Chinezen. In totaal worden 239 mensen vermist.

Wat er met de Boeing 777 is gebeurd, is nog volstrekt onduidelijk. Op basis van radarsignalen wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de Boeing 777 nog is omgekeerd.

STER reclame