NOS NieuwsAangepast

Meer begraafplaatsen in de natuur

Nederland krijgt meer natuurbegraafplaatsen. Natuurmonumenten wil komende jaren tien tot vijftien van de speciale begraafplaatsen aanwijzen.

Een natuurbegraafplaats is geen traditionele begraafplaats met zerken en aangeharkt grint, zei directeur Van den Tweel in het Radio 1-programma Vroege Vogels. Het is een aangewezen stuk grond midden in een natuurgebied. Grafmonumenten worden niet geplaatst, wel kan een houten gedenkteken worden neergezet.

Mensen kunnen bijvoorbeeld worden begraven op een stuk hei, in een bos of onder een boom. Dat kan in een kist van afbreekbaar materiaal als hout of karton, maar ook in een lijkwade van katoen of zijde.

Tot in de eeuwigheid

Natuurmonumenten blijft de gebieden "tot in de eeuwigheid" onderhouden en beschermen. Van den Tweel denkt dat dat voor veel natuurliefhebbers belangrijk is. "Zo dragen zij ook na hun verscheiden bij aan natuurbescherming."

In Engeland zijn al zo'n 300 van dit soort natuurbegraafplaatsen. Nederland heeft er tot nu toe zeven.

Natuurmonumenten is in Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland in gesprek met bestuurders en betrokkenen om natuurgebieden aan te wijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl