NOS NieuwsAangepast

Noord-Koreanen 'kiezen' parlement

De inwoners van Noord-Korea konden vandaag hun stem uitbrengen voor de 687 leden van de Opperste Volksvergadering. Uren voordat de stembureaus sluiten had al ruim 90 procent dat gedaan, meldt het staatspersbureau. In 2009 was de opkomst 99,98 procent.

De uitslag wordt geen verrassing. De Noord-Koreanen konden in elk district maar op een kandidaat stemmen, van de regerende Arbeiderspartij. Op het stembiljet kon 'ja' of 'nee' worden ingevuld. Bij de verkiezingen in 2009 stemde 100 procent van de kiezers 'ja'. Wie een 'nee' wil invullen moet daarvoor naar een speciaal stemhokje. Dat durven er maar weinig. Wie helemaal niet komt stemmen moet zich verantwoorden.

Feestelijke dag

Het zijn de eerste verkiezingen in Noord-Korea sinds Kim Jong-un aan de macht is. In de straten hingen vlaggen, vrouwen waren gekleed in traditionele kleding en in scholen, parken en langs rivieren waren dansfeesten. De uitslag van de verkiezingen komt waarschijnlijk morgen.

De Opperste Volksvergadering komt zelden bijeen, vaak maar een keer per jaar om het beleid van de leider te bekrachtigen. Kim Jong-un is zelf ook kandidaat, in een district bij de grens met China. Officieel is dat de geboorteplaats van zijn vader, Kim Jong-il, maar historici zeggen dat hij in Rusland is geboren.

Het interessantst aan de verkiezingen is de lijst met kandidaten. Daaruit blijkt wie er uit de gratie zijn. Kim Jong-un heeft een aantal aanhangers laten verwijderen of executeren, zoals een paar maanden geleden zijn oom, Jang Song-thaek en diens gezin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl