NOS NieuwsAangepast

"Verdachten boekten vlucht A'dam"

Twee mannen die met gestolen paspoorten aan boord waren van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines, zouden doorreizen naar Europa, meldt de BBC. De twee hadden tickets geboekt bij China Southern Airlines en zouden gisteren in Amsterdam landen.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CBS zou het tweetal met een KLM-vliegtuig van Peking naar Schiphol reizen. Daarvandaan zou een van hen naar Kopenhagen reizen en de ander naar Frankfurt.

Gestolen paspoorten

De paspoorten waarmee ze hadden geboekt, zijn enkele jaren geleden in Thailand van een Italiaan en een Oostenrijker gestolen. Volgens Interpol stonden de documenten in een database met gestolen paspoorten, maar die is niet geraadpleegd sinds de paspoorten werden ontvreemd.

De internationale politieorganisatie bekijkt of er nog meer gestolen paspoorten zijn gebruikt door passagiers aan boord van de vlucht.

De Maleisische minister van Transport zei eerder dat de passagierslijst van vlucht MH370 grondig wordt gecontroleerd. Hij zei tegen de BBC dat zeker twee namen op de lijst verdacht zijn. Hij doelde daarmee op de twee die met het Italiaanse en Oostenrijkse paspoort hadden geboekt.

Vaker vals paspoort

Dat er passagiers in het vliegtuig zaten met valse paspoorten is niet uniek, zegt correspondent Marieke de Vries. Volgens haar reizen Chinese functionarissen geregeld met valse paspoorten, om te voorkomen dat ze zich later moeten verantwoorden over reizen of gebeurtenissen in het buitenland. Ook drugs- en wapenhandelaars gebruiken vaak valse paspoorten voor hun reizen.

Gisteren waren er vanwege de gestolen paspoorten berichten over een mogelijke terroristische aanslag. Daar zijn voor zover bekend nog geen concrete aanwijzingen voor.

"Vrezen voor het ergste"

Wat er met het vliegtuig van Malaysia Airlines is gebeurd, is nog altijd onduidelijk. De zoektocht naar de Boeing 777 is verder uitgebreid. Teams uit Vietnam, China, Singapore en de Verenigde Staten zoeken op de Zuid-Chinese Zee naar het vliegtuig van Malaysia Airlines.

De luchtvaartmaatschappij liet afgelopen nacht weten dat voor het ergste moet worden gevreesd. Aan boord van het toestel waren 239 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl