Waar eindigt het succes van FC Twente-aanvaller Quincy Promes? Hij is 22, maar werd al landskampioen bij de beloften van FC Twente, promoveerde met Go Ahead Eagles naar de eredivisie en debuteerde deze week in Oranje. Onder trainer Erik ten Hag werd hij vorig jaar bij Go Ahead verkozen tot Talent van het Jaar in de Jupiler League.

Ten Hag gelooft heilig dat Promes het nog verder gaat schoppen. "Hij gaat op zeker voor een buitenlandse club spelen. Of dat in de absolute top is, hangt van diverse factoren af. Hij heeft er zeker de mogelijkheden voor."

Volwassen

Ten Hag, die momenteel de beloften van Bayern München traint, volgt zijn voormalig pupil op de voet en onderhoudt nog steeds een warme band met Promes. "Zijn selectie voor Oranje toont aan dat ook de bondscoach gelooft dat hij geen eendagsvlieg is. Natuurlijk speelde het Nederlands elftal een moeilijke wedstrijd (2-0 nederlaag afgelopen woensdag tegen Frankrijk, red.), maar ik vond dat Quincy heel volwassen en taakbewust zijn rol vervulde."

Ten Hag noemt Promes een intelligente speler, iemand die onverstoorbaar zijn weg kiest en daarvan niet afwijkt. De loopbaan van Promes bevestigt dat.

Op de pleintjes in Amsterdam-Osdorp weet de kleuter Promes al wat hij uiteindelijk wil: profvoetballer worden. Hij komt terecht bij Ajax, maar strandt in de B2. Ondanks de enorme teleurstelling over de Ajax-afwijzing blijft Promes zijn droom najagen, nu bij Haarlem.

Failliet

Het faillissement van die club betekent uiteindelijk zijn redding, want FC Twente neemt 'm over uit de boedel. De Enschedese club kiest er uiteindelijk voor om Promes een jaar te laten harden in de Jupiler League bij Go Ahead. Een juiste beslissing, want dit seizoen laat Promes zien dat hij is uitgegroeid tot een meer dan volwaardig eredivisiespeler. Zijn basisplaats bij Twente is onomstreden en het WK is geen onbereikbaar doel meer. Misschien dit jaar al.

Erik ten Hag is er niet door verrast. "Dat hij de top zou halen, stond wel vast. Zijn intelligentie is zijn grote wapen. Hij weet de ruimtes enorm goed te benutten. Hij maakt nu ook steeds vaker de juiste keuzes in de eindfase, dat heeft hij moeten leren. Je ziet het aan zijn doelpunten. Een teken dat hij op het goede moment de juiste beslissing neemt." Elf doelpunten en zeven assists onderschrijven de analyse van Ten Hag.

STER reclame