NOS NieuwsAangepast

Vliegtuig Malaysia Airlines vermist

Een vliegtuig van Malaysia Airlines is van de radar verdwenen. Sinds vrijdagavond Nederlandse tijd is er geen contact meer geweest met het toestel. Gevreesd wordt dat de Boeing 777 in zee is gestort voor de kust van Maleisië of Vietnam. Het radiocontact ging verloren voordat het toestel het Vietnamese luchtruim binnenvloog. Een Vietnamese admiraal zegt dat het toestel mogelijk is neergekomen in de buurt van het eiland Tho Chu. Er is een grote zoekactie aan de gang.

De Boeing 777 van de Maleisische luchtvaartmaatschappij was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking. De gezagvoerder had zich niet gemeld bij de Vietnamese luchtvaartautoriteiten op het moment dat het toestel het Vietnamese luchtruim had moeten binnenvliegen.

Aan boord van vlucht MH370 zijn 227 passagiers en 12 bemanningsleden uit veertien verschillende landen. Onder hen is ook een Nederlander.

Vermist

Het radiocontact werd gisteravond verbroken, twee uur na het opstijgen in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Het toestel vloog op dat moment boven de Zuid-Chinese Zee. Volgens de Chinese staatstelevisie zijn twee boten naar de Zuid-Chinese Zee gestuurd om te helpen bij de zoektocht naar de Boeing.

Tijdens een persconferentie zei topman Ahmad Jauhari Yahya van Malaysia Airlines dat kapitein Zaharie Ahmad Shah van vlucht MH370 zeer ervaren is. De 53-jarige piloot kwam in 1981 in dienst van Malaysia Airlines en heeft ruim 18.000 vlieguren. De 27-jarige co-piloot Fariq Ab.Hamid heeft er ruim 2700 vlieguren opzitten. Hij werkt sinds 2007 bij Malaysia Airlines.

In een eerdere verklaring liet de luchtvaartmaatschappij weten dat de bevoegde autoriteiten zijn ingelicht en dat er een zoekactie gaande is. "Onze gedachten en gebeden zijn bij de passagiers en bemanningsleden en hun familieleden", zei de topman.

Nanning

Volgens topman Ahmad Jauhari Yahya zijn de meeste passagiers Chinezen, namelijk 153. Daarnaast zijn er 38 passagiers uit Maleisië, 12 Indonesiërs, 6 Australiërs, 4 Amerikanen, 3 Fransen, 2 Nieuw-Zeelanders, 2 Oekraïners, 2 Canadezen, 1 Rus, 1 Italiaan, 1 Taiwanees, 1 Oostenrijker en 1 Nederlander aan boord.

Geruchten dat het vliegtuig veilig is geland op het Chinese vliegveld Nanning, kon de topman bevestigen noch ontkennen. Hij zei dat het wordt uitgezocht.

Malaysia Airlines staat bekend als een betrouwbare maatschappij met een goed onderhouden vloot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl