NOS SportAangepast

Paralympics officieel geopend

In Sotsji zijn de elfde Paralympische Winterspelen groots geopend. In het Fisjt-stadion werd een twee uur durend programma feestelijk afgesloten met het ontsteken van de paralympische vlam.

Nadat een groot koor het Russische volkslied ten gehore had gebracht mocht de Canadese muzikante Andrée-Anne Gingras Roy het bal openen. Zij speelde op een orgel van kristallen glazen en begeleid door 504 ballerina's 'de wals van de sneeuwvlokjes' van Tsjaikovski.

Oekraïne

Ruim 500 paralympische sporters uit 45 landen werden feestelijk binnengehaald. Oekraïne stuurde alleen een vlaggendrager. Waarschijnlijk als een protest tegen de crisissituatie op de Krim.

Het Australisch team mocht als eerste het stadion betreden onder leiding van skiër Cameron Rahles-Rahbula. Tijdens trainingen kwam Rahles-Rahbula hard ten val maar toch droeg hij de vlag, weliswaar op krukken.

Mentel draagt vlag, Vos breekt orthese

Rond de klok van zes uur Nederlandse tijd betrad de Nederlandse equipe onder leiding van snowboardster Bibian Mentel het stadion. Mentel werd eerder op de dag door chef de mission André Cats aangewezen om de Nederlandse vlag te dragen. "Te gek en een enorme eer."

Snowboarder Chris Vos kende een kleine hapering in de voorbereiding op de openingsceremonie. Hij brak zijn orthese, een soort beugel die ter ondersteuning wordt gebruikt, waardoor hij in een rolstoel het stadion moest betreden. "Houston, we have a problem", schreef hij op Twitter.

Poetin opent Spelen, vlam brandt

Na een speech van Dimitri Tsjernisjenko, president van het organisatiecomité, en van Sir Philip Craven, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), nam Ruslands president Vladimir Poetin het woord om de Spelen officieel te openen.

Het binnendragen en hijsen van de paralympische vlag luidde het einde van de ceremonie in, die werd afgesloten met het ontsteken van de paralympische vlam.

De Paralympische Spelen duren tot en met zondag 16 maart.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl