NOS NieuwsAangepast

Student gaat failliet aan studieboeken

Elger van der Wel / Flickr / CC 2.0 by-ns-sa

Studieboeken: je gebruikt ze een maand of twee en na je tentamen liggen ze te verstoffen in de kast. Geen wonder dat studenten de rekening dan te lang laten liggen. Bij incassobureau Lindorff melden studieboekaanbieders zich steeds vaker met openstaande rekeningen van studenten, meldt Spits.

Wanbetalers

Studieboekaanbieders zijn de op één na belangrijkste schuldeiser bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Volgens het incassobureau moeten studenten gemiddeld voor zo'n 500 euro aan boekengeld terugbetalen.

Verhuren

Om het verstoffen van oude studieboeken tegen te gaan, komt de Rotterdamse Hogeschool met een oplossing. De bibliotheek van de school werkt samen met een website waar studenten hun boeken kunnen verhuren aan andere studenten. Voor ongeveer een tientje is het boek dan voor een maand van jou. Zo kunnen studenten toch nog wat terugverdienen op dat amper aangeraakte boek.

Volgens Lindorff zijn dit de top-5 schuldeisers:

1. Telecomproviders2. Schoolbenodigdheden3. Gezondheidszorg4. Banken5. Webwinkels

Collegegeld

Studenten betalen, naast hun studieboeken, ook hun collegegeld vaak niet. De Hogeschool van Rotterdam controleert deze groep streng en heeft aan het begin van dit studiejaar 450 studenten van school verwijderd. Zij hadden het collegegeld van het jaar ervoor nog niet betaald.

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl