NOS NieuwsAangepast

Jonge vrouwen verdienen meer en krijgen 't ook

Goed nieuws uit de databank van het CBS: jonge vrouwen (tussen de 25 en 30 jaar) verdienen bruto meer per uur dan mannen.

Over de hele linie verdienen mannen nog steeds meer, maar de afgelopen jaren is het loonverschil tussen man en vrouw een klein beetje kleiner geworden.

Tussen de 20 en 30 jaar is er praktisch geen verschil meer tussen wat mannen en vrouwen bruto verdienen. Vrouwen van 25 tot 30 jaar oud verdienen zelfs ietsje meer, omdat ze vaak beter zijn opgeleid.

Kinderen

Zodra ze ouder worden slaat de balans snel door naar de andere kant, omdat vrouwen dan stoppen of minder gaan werken. Ze maken daardoor minder snel carrière en dus stijgt hun loon minder snel. Het verschil loopt daarna op tot zo'n 24 procent.

In de ene bedrijfstak zijn de verschillen groter dan in de andere, omdat de lonen in de sommige takken sneller oplopen. Bij banken en verzekeraars zijn de verschillen het grootst, soms wel 30 procent. In de bouw en de overheid zijn de verschillen kleiner, zo'n 14 procent.

De loonverschillen tussen man en vrouw dalen al jaren een klein beetje. Van 20 procent verschil in 2008 naar ongeveer 18 procent nu.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl