NOS NieuwsAangepast

Dieselverkoop langs grens stort in

De verkoop van diesel en lpg langs de grens is in de maand februari verder gedaald. Uit cijfers van de brancheorganisaties Bovag en NOVE blijkt dat steeds meer particulieren en transportbedrijven, vanwege de hogere brandstofaccijnzen in Nederland, hun tank volgooien in Duitsland of België.

Nederlandse tankstations langs de grens verkochten 39 procent minder diesel en 42 procent minder lpg dan in februari 2013. In januari waren de dalingen minder groot: 24 procent voor diesel en 27 procent voor lpg. Zo'n 450 tankstations leverden cijfers aan voor dit onderzoek.

Schatkist

In heel Nederland werd in februari 84 miljoen liter brandstof minder getankt dan een jaar geleden. "Dat betekent dat de schatkist 43 miljoen euro is misgelopen", zegt Koos Burgman, algemeen directeur van de Bovag.

Volgens Burgman gaat het echt om een trend. "De daling in februari is groter. Deze trend moeten politici zeer serieus nemen. De politiek kan eenvoudigweg niet anders dan de accijnsverhogingen terugdraaien. Op deze manier gaan de grensondernemers er aan, de grensregio gaat er aan en de schatkist is lek. Die wordt leger in plaats van voller. Terwijl België en Duitsland in hun vuistje lachen".

Niet alleen de verkoop van brandstof daalt. Doordat er minder klanten zijn, verkopen tankstations ook veel minder broodjes, snacks en sigaretten (-22 procent). Burgman noemt de accijnsverhoging een domme maatregel.

Evaluatie

Het kabinet maakte een aantal weken geleden duidelijk dat het pas in mei of juni de effecten van de accijnsverhoging wil evalueren. Dan wordt besloten of het accijnsbeleid wordt aangepast of niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl