NOS NieuwsAangepast

'Mr Bitcoin' ontkent

Wie is de bedenker van de bitcoin, de virtuele munteenheid die alleen op internet verhandeld wordt? Gisteren leken we het te weten. Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek kwam met het verhaal dat de 64-jarige Japanse Amerikaan Satoshi Nakamoto de bedenker was.

Hij werd in het tijdschrift geciteerd met een impliciete erkenning. "Ik ben er niet langer bij betrokken en kan er verder niets over zeggen. Het is nu aan andere mensen, zij hebben nu de leiding."

Het raadsel leek opgelost, maar zo ver is het nog niet, want Satoshi Nakamoto ontkent nu iets met de bitcoin te maken te hebben.

Sushi

Sinds Newsweek gisteren met het verhaal kwam, stond de telefoon bij Nakamoto roodgloeiend. Binnen de kortste keren stonden bij zijn huis in een buitenwijk van Los Angeles een stuk of tien journalisten.

Tegen het middaguur kwam Nakamoto naar buiten. Hij kondigde aan dat hij met één journalist wilde praten, 'in ruil' voor een gratis lunch. Dorian Prentice van het persbureau Associated Press was uiteindelijk de gelukkige. De journalist nam Nakamoto mee naar het AP-kantoor in het centrum van LA waar de redactie sushi liet aanrukken.

Verkeerd begrepen

Nakamoto hield woord en sprak twee uur lang over zijn leven, carrière, gezin, en ook over het artikel in Newsweek.

Volgens Nakamoto is hij verkeerd begrepen en was het niet zijn bedoeling om te zeggen dat hij de bitcoin heeft bedacht of er zelfs maar bij betrokken zou zijn. Nakamoto zou alleen maar hebben willen aangeven dat hij niet meer als ingenieur werkt en om juridische redenen niets over zijn vorige werkgevers kon zeggen. Van de bitcoin zou hij tot een week of drie geleden zelfs nog nooit gehoord hebben.

Bij Newsweek zijn ze niet geschrokken van de ontkenning. De auteur van het stuk blijft bij zijn verhaal. Nakamoto heeft het gezegd zoals het is opgeschreven en er kan volgens hem geen twijfel over zijn dat het ging over het ontwikkelen van de bitcoin.

Nerds

De bitcoin is een virtuele munt, gecreëerd door computers, waarmee online betaald kan worden. Er is maar een bepaalde hoeveelheid bitcoins in omloop, zomaar geld 'bijdrukken' is niet mogelijk.

Transacties gaan rechtstreeks van koper naar verkoper zonder tussenkomst van een bank. Aanvankelijk leek de bitcoin een speeltje voor nerds, maar nu accepteren ook steeds meer serieuze webshops de munt.

Er wordt ook mee gespeculeerd, waardoor de waarde enorm fluctueert.

De naam van Satoshi Nakamoto als bedenker van de bitcoin wordt al jaren genoemd, maar er werd vanuit gegaan dat dat een pseudoniem was. Nu is er een echte Satoshi Nakamoto, maar of hij ook de echte bedenker is van de bitcoin staat nog niet vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl