De Russische marine heeft de Oekraïense collega's in de Krim een slag toegebracht door een schip tot zinken te brengen. Bij de toegang tot een Oekraïense marinehaven bij de Krim lieten de Russen een eigen schip zinken, de oude duikbootjager Ochakov, die toch al op de nominatie stond om te worden gesloopt.

De Oekraïense schepen kunnen de haven nu niet meer uit. Net als op het land probeert de Russische krijgsmacht de Oekraïners ook op zee te neutraliseren.

Mooie toekomst

Eerder deze week kwam de commandant van de Russische Zwarte Zeevloot al naar de Oekraïense marinehaven om de officieren over te halen om over te lopen.

"Hij vroeg me alle officieren bijeen te roepen en stelde voor om gezamenlijk de Russische militaire eed af te leggen en ons aan te sluiten bij de Zwarte Zeevloot, in ruil voor een goed salaris en een mooie toekomst", zei de plaatsvervangend commandant van de basis tegen de LA Times.

"Kameraad admiraal, we hebben hier geen extremistische benden gezien totdat jullie kwamen opdagen", antwoordde de plaatsvervangend commandant. De Russische admiraal liep daarop woedend weg.

Zoeklichten

Gisteravond werd de haven plotseling afgesloten door tien Russische marineschepen. Terwijl zij de Oekraïense uitkijkpost met zoeklichten verblindden, werd de Ochakov in de 200 meter brede doorvaart tot zinken gebracht.

STER reclame