NOS NieuwsAangepast

Stappen EU tegen Rusland

De Europese Unie neemt maatregelen tegen Rusland vanwege zijn militaire interventie op de Krim. De onderhandelingen over het visumvrij reizen voor Russische burgers binnen de EU worden voorlopig opgeschort. Ook de besprekingen over een nieuw handelsakkoord gaan de ijskast in.

Hardere maatregelen liggen in het verschiet als Rusland niet snel aan de onderhandelingstafel plaatsneemt. Die onderhandelingen moeten binnen een paar dagen van start gaan, zei EU-voorzitter Van Rompuy na afloop van het overleg tussen de regeringsleiders in Brussel.

Daden van agressie

"Daden van agressie kunnen niet zonder gevolgen blijven'', zei de EU-voorzitter. De EU stelt daarom een zwarte lijst op met personen en instellingen die verantwoordelijk zijn voor de agressie. Als Rusland niet wil onderhandelen, worden hun tegoeden in de EU bevroren en mogen betrokkenen de EU niet meer in.

Ook dreigt een boycot van de G8-top in juni in Sotsji, door de EU-lidstaten Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië. Maandag werden de voorbereidingen voor die top al stilgelegd.

Onvermijdelijk

De ingelaste top in Brussel duurde zes uur. Dat was langer dan gepland. De regeringsleiders werden het eerst niet eens over de vraag hoe ze op de Russische bemoeienis met Oekraïne moesten reageren. Zo stonden buurlanden van Rusland een hardere lijn voor dan Duitsland.

De Poolse premier, Tusk, zei dat niemand blij is met sancties tegen Rusland, maar dat de besluiten onvermijdelijk waren, omdat Rusland het internationaal recht heeft geschonden.

Premier Rutte zei na afloop dat de Russen echt moeten beseffen dat ze hun beleid moeten veranderen, omdat er anders behoorlijke consequenties zullen volgen. De uitkomst van onderhandelingen met Oekraïne en Rusland moet zijn dat de Krim bij Oekraïne blijft, vindt Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl