NOS NieuwsAangepast

Iets minder eerstejaars afgehaakt

Iets minder eerstejaars studenten zijn voor 1 februari gestopt met hun studie dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Dit jaar schreef 13 procent van de studenten zich voor 1 februari uit bij zijn universiteit of hogeschool. Vorig jaar was dat nog 13,5 procent..

Een duidelijke oorzaak voor die afname heeft Michiel Hendrikx van het ministerie van OCW niet. "Het aantal studiestakers is iets afgenomen, daar zijn we blij om." Volgens Hendrikx betekent het dat er meer studenten op hun plek zitten.

Gift

Studenten stoppen meestal omdat de studie na een paar maanden tegenvalt. De meeste schrijven zich voor 1 februari uit omdat dan de februari-regeling geldt. De studiebeurs die tot dan toe is gebruikt, wordt omgezet in een gift.

Het ministerie van OCW neemt vanaf dit jaar maatregelen om het aantal stoppende studenten in te perken. Zo wordt studenten aangeraden zich voor 1 mei bij een studie aan te melden. Daar krijgen ze een studiekeuzecheck, waarin wordt uitgelegd wat de studie zoal inhoudt.

Meer aanmeldingen

Aan het begin van dit studiejaar waren er fors meer eerstejaarsstudenten die zich hadden ingeschreven bij universiteiten en hogescholen.

Die toename werd verklaard door de plannen van het kabinet om een leenstelsel in te voeren, maar dat wetsvoorstel is uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl