De Stichting Voor Evangelische Scholen (sVES) in Amsterdam houdt ermee op. Het bestuur heeft dinsdag zelf besloten de onderwijsinstelling te sluiten omdat het de zes aangesloten scholen niet op tijd aan de eisen van de inspectie kan laten voldoen.

De Onderwijsinspectie deed vanaf eind vorig jaar onderzoek naar de scholen en heeft vandaag het rapport openbaar gemaakt. Volgens staatssecretaris Dekker van Onderwijs blijkt uit het rapport dat het bestuur "niet in control is", zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bestuur

De onderwijskwaliteit is te laag en er zijn financiële en bestuurlijke problemen. De stichting heeft scholen in Utrecht, Den Haag, Tilburg, Hoofddorp, Amsterdam en Apeldoorn. Op de scholen zitten zo'n 250 leerlingen.

Het bestuur van de stichting wil niet zelf reageren, maar laat dat over aan een extern ingehuurde woordvoerder. Volgens die woordvoerder is afgelopen dinsdag op een bestuursvergadering het besluit genomen dat het zo niet langer kan.

Het besluit om te stoppen is gisteren meegedeeld aan het ministerie. Overigens schrijft staatssecretaris Dekker dat hij in het belang van de leerlingen had ingegrepen als het bestuur niet zelf had besloten om te stoppen.

De kracht om dingen te veranderen is niet in het bestuur zelf gevonden, volgens de woordvoerder. Het inhuren van externen om de bestuurskracht te vergoten, was geen optie vanwege de kleinschaligheid van de organisatie. "Het bestuur heeft vanuit zijn eigen overtuiging een aantal evangelische scholen opgezet. De conclusie is dat het meer met zich meebracht, dan het bestuur had verwacht", zegt de woordvoerder.

Timon

Volgende week komt het bestuur volgens de woordvoerder bij elkaar om te bespreken wat er gaat gebeuren. Geprobeerd wordt om de zes scholen bij een ander bestuur onder te brengen. Dit gaat in samenwerking met de betrokken gemeenten en onder toezicht van de Onderwijsinspectie. Lukt dat niet, dan sluiten de scholen de deuren.

In november vorig jaar moest de Rotterdamse vestiging Timon van de Stichting voor Evangelische Scholen al de deuren sluiten.

STER reclame