NOS NieuwsAangepast

"Krim hoort al bij Rusland"

De Krim sluit zich aan bij Rusland. Dat zegt de pro-Russische vice-premier van de regering op de Krim. Hij laat ook weten dat de Oekraïense militairen die nog op het schiereiland zijn, vanaf nu als bezetters worden gezien. Zij moeten zich overgeven of vertrekken.

De status van het besluit is onduidelijk. Volgens correspondent David-Jan Godfroid is het moeilijk te zeggen wat dit besluit betekent, omdat een regio niet zo maar kan besluiten om zich bij een ander land aan te sluiten.

De Europese Unie stopt voorlopig de onderhandelingen met Moskou over een nieuw handelsverdrag, vanwege de militaire inmenging van Rusland op de Krim. Ook de VS heeft sancties ingesteld.

Ongrondwettelijk

Het parlement van de Krim is er wel al uit dat het bij Rusland wil horen. De bevolking mag er nog over stemmen, dat gebeurt in een referendum op 16 maart. Maar de interim-regering van Oekraïne is het daar niet mee eens en noemt het referendum ongrondwettelijk.

Ook de Amerikaanse president Obama zegt dat het referendum in strijd is met de Oekraïense grondwet en het internationaal recht. "Aan elke discussie over de toekomst van Oekraïne moet de Oekraïense regering deelnemen", zei Obama. "In 2014 kun je bij het tekenen van nieuwe grenzen democratisch gekozen leiders niet passeren", zei hij.

De bevolking van de Krim bestaat voor het grootste deel uit Russen. Overigens ontkent Rusland dat er Russische soldaten in Oekraïne zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl