NOS NieuwsAangepast

Inspire2Live hoeft niet te betalen

De stichting Inspire2Live hoeft geen geld terug te betalen aan KWF Kankerbestrijding. KWF heeft een accountant onderzoek laten doen naar de besteding van KWF-subsidies door Inspire2Live en daaruit blijkt dat het meeste geld verantwoord is besteed.

Wel is een post van 74.000 niet volgens de regels uitgegeven. Het geld is gebruikt voor fondsenwerving. Daarvoor was het officieel niet bedoeld, maar KWF heeft er begrip voor dat Inspire2Live fondsen wilde werven en vordert het bedrag daarom niet terug.

"In de 1,7 miljoen euro aan subsidie hebben we één post gevonden (van 74.000 euro) die niet volgens de regels is besteed", staat in de verklaring van KWF. In augustus vermeldde KWF een subsidiebedrag van 1,6 miljoen euro.

Ophef

Eerder zei KWF Kankerbestrijding dat het subsidiegeld wilde terugvorderen als zou blijken dat het verkeerd is besteed.

Inspire2Live wilde onder meer samenwerking bevorderen tussen internationale onderzoekers en kreeg daarvoor subsidie van KWF. Maar er ontstond ophef toen bleek dat Inspire2Live weinig geld aan kankeronderzoek gaf en veel geld aan het eigen management. Het bestuur stapte op vanwege de ophef.

Verantwoord

Volgens KWF is het bedrag voor managementkosten verantwoord, omdat het om een nieuwe organisatie ging die vanaf de grond moest worden opgebouwd.

KWF zegt dat Inspire2Live 5,5 ton aan managementkosten heeft uitgegeven, maar daarna wordt nog een post van 4,5 ton opgevoerd voor managementkosten, waarmee het totaal oploopt tot 1 miljoen euro.

KWF Kankerbestrijding geeft sinds september vorig jaar geen subsidies meer aan Inspire2Live, maar heeft de financiering van projecten van de stichting nu overgenomen, zodat onderzoek naar kanker kan doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl