NOS VoetbalAangepast

Frankrijk-Nederland: drama in '81

Frankrijk en Nederland speelden al 22 keer tegen elkaar. De klinkende 4-1 overwinning van Oranje op het EK van 2008 springt eruit, en ook de teleurstellende 0-0 op het EK in 1996 is nog niet vergeten. Maar de meest dramatische Frankrijk-Nederland werd op 18 november 1981 gespeeld in Parijs. Na dit duel braken donkere jaren voor Oranje aan.

Het is het beslissende kwalificatieduel voor het WK van 1982 in Spanje. Het Nederlands elftal staat tweede in de groep achter België, dat al zeker is van het WK. De strijd om de tweede plek, ook goed voor kwalificatie, gaat tussen Oranje en de Haantjes.

Nederland, op dat moment nog vice-wereldkampioen na de verloren finale van 1978, heeft in Parijs aan een gelijkspel genoeg om zich voor de derde opeenvolgende keer voor een WK te plaatsen. Het loopt anders.

Rep en Van Kooten in de spits

Bondscoach Kees Rijvers posteert John Rep en Cees van Kooten in de spits. Simon Tahamata moet voor de ondersteuning zorgen. Het middenveld bestaat uit Arnold Mühren, Johan Neeskens en Jan Peters, terwijl de defensie wordt gevormd door Ruud Krol, John Metgod, Jan Poortvliet en Michel van de Korput. Op doel staat de 25-jarige Hans van Breukelen.

In de eerste helft wordt er in Parc des Princes niet gescoord en staat er voor Oranje een wenselijke 0-0 op het bord. Maar zes minuten na rust gaat het fout. Michel Platini mag van zo'n 18 meter aanleggen voor een vrije trap. Het is zijn specialiteit en Nederland houdt zijn adem in.

Nederlandse hoop

Maar wat gevreesd wordt, gebeurt: Platini krult de bal schitterend om de muur, Van Breukelen lijkt niet helemaal vrijuit te gaan en de bal gaat in de rechterhoek: Frankrijk leidt.

In het restant van de wedstrijd gaat Oranje tevergeefs op zoek naar de gelijkmaker. Tien minuten voor tijd stampt Didier Six uit een fraaie Franse counter de Nederlandse hoop definitief de grond in. Hij tikt de bal simpel binnen na goed voorwerk van Dominique Rocheteau: 2-0, c'est fini.

Einde van de hoogtijdagen

Nederland plaatst zich voor het eerst sinds 1970 niet voor een WK voetbal. Een drama, dat het einde van de hoogtijdagen van Oranje inluidt. Want in de jaren daarna weet het Nederlands elftal zich ook niet te kwalificeren voor het EK van 1984 en het WK van 1986. Pas in 1988 komt in Duitsland alles meer dan goed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl