NOS NieuwsAangepast

Tuinbranche bloeit op na slecht jaar

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Consumenten hebben vorig jaar fors bezuinigd op uitgaven aan de tuin, maar in de eerste maanden van dit jaar ging het al een stuk beter.

De verkoop van planten, bloemen, tuingereedschap en barbecues daalde in 2013 met maar liefst 8 procent; de grootste daling in 25 jaar. De belangrijkste oorzaken waren het zeer slechte voorjaar en de economische malaise.

De grootste dalers waren de eenjarige buitenplantjes als violen en Afrikaantjes (-16 procent). Ook bloemen en binnenplanten (-11 procent) en tuingereedschap en barbecues (-9 procent) daalden fors.

Hoop

Door de stijgende omzet in januari en februari van dit jaar krijgen de ondernemers weer hoop, zegt Brenda Horstra namens de Tuinbranche Nederland. "Geen sneeuw, geen ijs, dat merken we. In januari en februari is er behoorlijk meer verkocht in vergelijking met vorig jaar. Het consumentenvertrouwen neemt toe en mensen zijn weer bereid wat geld uit te geven."

Dat merkte de branche zelfs al met Kerstmis. "Mensen zijn het somberen een beetje beu, heb ik de indruk. Dat is goed voor ons."

Violen

Een goede graadmeter is altijd de verkoop van violen. Vorig jaar werden die nog massaal doorgedraaid op de veiling, omdat niemand ze kocht vanwege het koude voorjaar. De afgelopen weken ging het juist goed met de verkoop.

"We hebben nu al meer viooltjes verkocht dan in het hele voorjaar van 2013", aldus de eigenaar van een tuincentrum in Leidschendam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl