Zeven Nederlanders op Paralympics

Aangepast

In de Russische stad Sotsji nemen vanaf vrijdag zeven Nederlanders deel aan de Paralympics. Dat zijn Lisa Bunschoten (snowboarden), Anna Jochemsen (alpineskiën), Kees-Jan van der Klooster (alpineskiën), Merijn Koek (snowboarden), Bibian Mentel (snowboarden), Bart Verbruggen (alpineskiën), Chris Vos (snowboarden).

André Cats, de Chef de Mission van NOC*NSF: "Hoewel het aantal deelnemers geen doel op zich is hebben we toch een mooie stap kunnen maken. We doen mee in de sneeuw, bij het skiën en snowboarden. Misschien helaas voor ons zijn er in onze categorie geen schaatsdisciplines. Onze ambitie is medailles winnen. Met twee of meer zou ik heel tevreden zijn."

Een aantal Nederlandse kandidaten blonk het afgelopen seizoen uit in de wereldbekerwedstrijden. Toch waakt Cats voor al te groot optimisme. "We moeten het eerst nog maar eens doen. Je wint niet zo maar een medaille op de Olympische Spelen."

Marjorie van de Bunt is de enige Nederlandse die ooit een medaille won op de Paralympische Winterspelen. De Reeuwijkse deed drie keer mee (Lillehammer, Nagano, Salt Lake City) op de onderdelen biatlon en langlaufen, en won daarop in totaal tien medailles. De Paralympische Winterspelen worden sinds 1976 (Zweden) gehouden.