NOS NieuwsAangepast

Storingen online bankieren: +377%

Er zijn aanzienlijk meer storingen met internetbankieren dan een jaar geleden. In januari en februari zijn 62 storingen geteld tegenover 13 in dezelfde periode in 2013. Dat is een stijging van 377 procent, blijkt uit cijfers van Allestoringen.nl.

Koploper is ING. De bank had in twee maanden tijd op 21 dagen problemen met betalen via internet. Vorig jaar waren dat er nog vijf. Gemiddeld had de bank daarmee bijna elke drie dagen een storing.

Met vijf dagen had SNS Bank de minste storingen. Die streeft daarmee ABN Amro voorbij. Deze bank had vorig jaar geen storingsdagen in januari en februari. Dit jaar staat de teller op 16.

Wereldkampioen

De website Allestoringen.nl verzamelt klachten van consumenten op onder andere internet. Volgens mede-eigenaar Tom Sanders hebben de banken de afgelopen twee maanden een nieuw record gevestigd. "Alleen in april 2013 hadden banken meer storingsdagen. Toen werden ze getroffen door een serie DDOS-aanvallen", zegt Sanders.

"Nergens in de wereld veroorzaken deze storingen zoveel overlast als in Nederland. Ook in 2013 was Nederland al wereldkampioen bankenstoringen."

Menselijke fouten

De meeste storingen worden veroorzaakt door het personeel van de banken zelf, zegt Sanders. "Het gaat vaak fout als mensen met hun vingers aan de systemen zitten. Het zijn dus eigenlijk altijd menselijke fouten."

"Soms moeten medewerkers aan het systeem zitten, omdat er onderhoud moet worden uitgevoerd. Maar het heeft ook te maken met het feit dat wij heel graag willen internetbankieren. Het is enorm populair. Die drift om te vernieuwen kan er ook toe leiden dat het kapot gaat."

Rijp en groen

De banken erkennen dat er tot nu toe dit jaar "veel vervelende storingen" zijn geweest. Maar deze telling geeft een vertekend beeld, zegt Betaalvereniging Nederland, die namens de banken reageert.

Woordvoerder Gijs Boudewijn: "De beschikbaarheid van internetbankieren en iDeal is 99 procent. Allestoringen.nl wekt een beeld dat wij niet herkennen. Ze baseren zich op tweets, waarbij rijp en groen worden opgeteld. Storingen van enkele seconden tellen even zwaar als een onderbreking die langer duurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl