NOS NieuwsAangepast

Poetin: geweld is laatste middel

De Russische president Poetin zegt dat er op dit moment geen aanleiding is om geweld te gebruiken in Oekraïne. Wel benadrukt hij dat hij er alles aan zal doen om de Russen in Oekraïne te beschermen. Een militaire actie is een laatste middel, zei hij in een gesprek met journalisten.

Volgens Poetin is de inzet van de Russische militairen volkomen legitiem. Het Russische leger schroefde zijn aanwezigheid in Oekraïne op na verzoeken van president Janoekovitsj, zei Poetin. Burgers in het oosten en zuiden van het land maken zich zorgen over de chaos in Oekraïne sinds de politieke omwenteling.

Militaire oefeningen

Poetin zei dat de militaire oefeningen van de afgelopen dagen losstaan van de situatie in Oekraïne. De oefeningen waren al lang geleden gepland, zei hij.

De Russische president herhaalde nog eens dat het afzetten van president Janoekovitsj van Oekraïne ongrondwettelijk was. Volgens Poetin is Janoekovitsj nog altijd de wettige president.

Hij ziet overigens geen politieke toekomst meer voor de afgezette president. Poetin zegt dat Janoekovitsj vermoord zou zijn als hij in Oekraïne was gebleven.

Begrip

Poetin toonde wel begrip voor de eisen van de betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Oekraïne kampt volgens de president met een enorm corruptieprobleem. Dat de burgers grondige hervormingen eisen, is begrijpelijk, vindt Poetin. Maar een revolutie is daarvoor niet de goede weg, benadrukte hij.

De Russische president vindt dat landen die overwegen om Rusland sancties op te leggen, nog eens goed moeten nadenken over de gevolgen die zo'n besluit zouden hebben. Alle dreigementen zijn contraproductief en schadelijk, zei Poetin.

Opluchting

Op de financiële markten wordt opgelucht gereageerd op de geruststellende woorden van Poetin. De beurskoersen maakten tijdens het gesprek van Poetin met journalisten een sprongetje omhoog. De belangrijkste Europese beurzen staan aan het begin van de middag op een winst van rond de 2 procent.

Gisteren zorgden de spanningen rond de Krim voor forse wereldwijde koersdalingen van rond de 3 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl