NOS SchaatsenAangepast

Tuitert: blijf fit voor Elfstedentocht

Als Mark Tuitert over twee weken bij de wereldbekerfinale in Thialf zijn laatste wedstrijd als professioneel schaatser heeft gereden, gaat hij zeker niet op zijn lauweren rusten.

"Goed aftrainen is een vereiste, daarbij sluit ik niet uit dat ik zo nu en dan een skeeler- of ijsmarathon meepik. Ik moet natuurlijk wel optimaal fit blijven voor een eventuele Elfstedentocht. Zo is mijn liefde voor het schaatsen ook ooit ontstaan, op natuurijs", aldus Tuitert in reactie in zijn verblijf om te stoppen.

"En die liefde gaat veel verder dan topsport alleen. Als jochie maakte ik in de winterkou tochten over meren en sloten met rietkragen. Een ultiem gevoel van vrijheid en eenheid met je omgeving. Er ligt een nieuwe weg klaar op een nog niet geveegde baan. Ik zal hem zelf moeten vinden, op eigen kracht. Ik zie het zoals het hele leven: als een groot avontuur."

Klaar voor het zwarte gat

De 33-jarige Tuitert zal de spanning voor een wedstrijd en de strijd met zijn collega's gaan missen. "Ik besef goed dat ik nooit meer in de buurt zal komen bij het hard rijden op de schaats zoals ik dat nu gewend ben. Er zal naar alle waarschijnlijkheid altijd een gat in mijn hart blijven bestaan. Ik ben dan ook helemaal klaar voor het zwarte gat. Maar dat is een grap."

"Ik ben benieuwd naar het leven zonder topsport. En kijk ernaar uit om vaker thuis te zijn met mijn familie, van wie ik zoveel gevraagd heb en die mij altijd gesteund heeft. Maar ook om een nieuw leven te kunnen ontdekken. Dat wil niet zeggen dat ik op de bank ga zitten. Ik ben verslaafd aan trainen en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl