Poetin haalt oefenend leger terug

time icon Aangepast

President Poetin heeft Russische militairen die op oefening zijn, teruggestuurd naar hun bases. Dat melden verscheidene Russische persbureaus.

De troepenbewegingen zouden niets te maken hebben met de situatie op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in handen is gekomen van het Russische leger.

Het leger werkte de laatste dagen een oefening af in een gebied bij Sint-Petersburg, bijna 2000 kilometer van de Krim. Poetin bracht gisteren een bezoek aan het commandocentrum op het oefenterrein. Hij liet zich daar fotograferen tussen de militairen.

Oost-Oekraïne

NOS-correspondent David Jan Godfroid zegt dat de militairen bij de oefening dienden als achtervang. "Als de Oekraïners op de Krim zich hadden verzet, had Poetin die militairen achter de hand", aldus Godfroid.

Volgens hem was de nieuwe Oekraïense regering bang dat de militairen ingezet konden worden voor een invasie in het oosten van Oekraïne, waar net als op de Krim veel etnische Russen wonen. "Kennelijk vindt Poetin dat nu niet nodig. Dit haalt wel een beetje de druk van de ketel (...) Ik denk dat de regering in Kiev opgelucht ademhaalt."

Langer gepland

Defensiespecialist Ko Colijn zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de Russische legeroefening al langer gepland stond en op zich losstaat van de ontwikkelingen op de Krim. "Het gaat te ver om te zeggen dat dit onderdeel was van deze intimidatie-actie", aldus Colijn. "Maar het is ook een psychologische campagne. En daar hoort de spierbalrollende Poetin natuurlijk bij."

STER Reclame