NOS NieuwsAangepast

VS bevriest militaire banden Moskou

De Verenigde Staten leggen de samenwerking met Rusland op militair gebied voorlopig stil vanwege de crisis op de Krim, heeft het Pentagon laten weten.

Onder die gezamenlijke projecten vallen onder meer militaire oefeningen, de voorbereiding van conferenties, bilateraal overleg en havenbezoeken.

Kerry naar Kiev

Het nieuws over de opschorting van de samenwerking komt op de dag dat minister Kerry van Buitenlandse Zaken een bezoek brengt aan Kiev. Hij wil er de nieuwe machthebbers een hart onder de riem steken en steunbetuigingen van de VS overbrengen.

Kerry vergroot met het bezoek de druk op president Poetin van Rusland. De Amerikaanse minister zei zondag dat de troepenbewegingen op de Krim hem doen denken aan de negentiende eeuw.

Terug naar bases

Het Amerikaanse ministerie van Defensie eist dat Rusland zijn troepen weghaalt van de straat en terugroept naar de bases op het Oekraïense schiereiland.

Het Pentagon verandert voorlopig niets aan de aanwezigheid van Amerikaanse troepen en materieel in Europa.

Geen handelsoverleg

De VS heeft verder besloten het aanstaande overleg over investeringen en intensievere handelsbetrekkingen met de Russische regering uit te stellen, aldus het ministerie van Handel in Washington DC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl