NOS NieuwsAangepast

"Moskou stuurde 16.000 militairen"

Rusland heeft sinds 24 februari 16.000 militairen naar de Krim gestuurd, zegt de Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties. Die troepen komen bovenop de Russische aanwezigheid rond de Zwarte Zeevloot waarover Moskou afspraken heeft met Oekraïne.

De VN-Veiligheidsraad hield vannacht voor de derde keer in vier dagen spoedberaad over de crisis op de Krim. Oekraïne heeft de raad schriftelijk om steun gevraagd bij het verzet tegen de Russische militaire interventie op het Oekraïense schiereiland.

Op verzoek

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties zei in de Veiligheidsraad dat de uitgeweken Oekraïense president Janoekovitsj Rusland zelf heeft gevraagd om militaire bijstand.

Janoekovitsj, die vorige maand naar Rusland uitweek, ontkende eerder nog dat hij Rusland had verzocht om troepen te sturen naar Oekraïne.

Brief

De Russische VN-ambassadeur toonde de Veiligheidsraad een kopie van de brief van de Oekraïense oud-president. Daarin vraagt Janoekovitsj de Russische president Poetin om militaire steun om "het Oekraïense volk te verdedigen".

De Veiligheidsraad kan weinig concrete actie ondernemen in het conflict op de Krim, omdat Rusland elk voorstel in die richting met een veto zal treffen.

Ultimatum

Afgelopen nacht was het rustig op de Krim. Een ultimatum dat gisteren door de leiding van de Zwarte Zeevloot aan het Russische leger zou zijn gesteld, verliep zonder wapengekletter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl