NOS NieuwsAangepast

CU en VVD niet nader tot elkaar

Als het kabinet doorgaat met het wetsvoorstel dat illegaliteit strafbaar stelt, dan raakt dat de samenwerking die de ChristenUnie heeft met de coalitie. "Het is goed dat ze dat in hun oren knopen", zegt ChristenUnie-voorman Arie Slob. Hij sprak vanmiddag met VVD-fractievoorzitter Zijlstra over de kwestie.

Vorige week dreigde Slob in het het tv-programma Eén op Eén de steun van zijn partij aan verschillende kabinetsplannen op te zeggen als illegaliteit strafbaar wordt.

Zijlstra gaf na afloop geen commentaar, maar het lijkt erop dat ze niet nader tot elkaar zijn gekomen. Een woordvoerder zei dat de VVD er nog steeds van uitgaat dat de ChristenUnie zich houdt aan de gemaakte afspraken.

Consequenties

Staatssecretaris Teeven van Justitie wil het wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Kamer sturen. Wat Slob betreft gaat dat niet door en gaan de plannen van Teeven "in de vrieskist".

"Als men ons erbij wil houden, moet men niet doorgaan met dit wetsvoorstel. Doet men dat wel, dan maakt men dus ook de keuze om ons er niet meer bij te houden. Oke, dat is dan helder, en dan zullen wij daar de consequenties van aanvaarden", zei Slob na afloop van zijn gesprek met Zijlstra.

Volgens Slob heeft Zijlstra kennis genomen van de opvattingen van de ChristenUnie; "De insteek van het gesprek was niet om mijn zin te krijgen, ik heb het standpunt van de ChristenUnie nog eens duidelijk uiteengezet. De coalitie en het kabinet zijn nu aan zet."

Steun

De ChristenUnie maakt deel uit van wat de 'constructieve oppositie' is gaan heten. Een aantal ingrijpende kabinetsvoorstellen kreeg een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer dankzij steun van D66, ChristenUnie en SGP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl