NOS NieuwsAangepast

Tien opvallendste Oscarmomenten

De berichtgeving over de Oscars gaat eigenlijk altijd alleen maar over de grote zes van de avond: Beste Film, Beste Acteurs (4 x) en Beste Regie. En dat is jammer, want in de show van 2,5 uur zaten genoeg memorabele momenten die ook wat aandacht verdienen.

Novak meelijwekkend

Hollywood mag altijd graag uit beeld geraakte beroemdheden terughalen voor de Oscaravond. Maar bij Kim Novak hadden ze dat misschien beter niet kunnen doen. Of het plastische chirurgie was of botox; de 81-jarige leek in ieder geval in niks meer op de femme fatale uit Hitchcocks Vertigo. Doordat ze bovendien meerdere fouten maakte in haar tekst werd het een meelijwekkend geheel.

EGOT

Robert Lopez (Beste Lied) is met zijn 39 jaar de jongste persoon die de grandslam van de entertainmentwereld binnenhaalt: de EGOT. Het acroniem staat voor Emmy, Grammy, Oscar en Tony, de belangrijkste prijzen voor televisie, muziek, film en toneel. Slechts elf mensen gingen hem hierin voor. Zijn aanstekelijke dankwoord met zijn vrouw en medewinnaar Kristin was op rijm en één van de leukste van de avond.

Lawrence valt weer

Jennifer Lawrence' avond leek pijnlijk veel op haar avondje vorig jaar. Toen won ze de Oscar voor Beste Actrice, maar struikelde in haar enthousiasme op weg naar het podium over een traptree. Dit keer gebeurde hetzelfde, maar dan op de rode loper. Bij het uitstappen miste Lawrence een pionnetje en ging opnieuw onderuit. En dit keer kreeg ze niet eens een Oscar om haar te troosten. Zelf kon ze er gelukkig om blijven lachen.

Nog een Nederlander

Bianca Stigter (vrouw van Oscarwinnaar Steve McQueen) was niet de enige Nederlander die vannacht op het podium mocht komen. Althans, in de gedachten van regisseur Spike Jonze. Toen hij zijn prijs voor Beste Script in ontvangst nam voor Her, zag hij zijn crew ook achter zich, onder wie de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. "Daar staat Hoyte, hij staat te lachen met presentator Robert De Niro", beschreef Jonze zijn fantasie.

Spotlight

Darlene Love nam het ervan. Als achtergrondzangeres kwam ze nooit in de spotlight te staan, maar de documentaire 20 Feet From Stardom, over achtergrondzangeressen van Sting, Bruce Springsteen en anderen bracht daar letterlijk verandering in. Ze mocht mee het podium op om de prijs voor Beste Documentaire in ontvangst te nemen en gaf meteen haar sonore muzikale visitekaartje af. "I sing because I'm happy! I sing because I'm free. 'Cause his eye is on the sparrow and I know he watches me."

Eerbetoon

Bill Murray had een geïmproviseerd eerbetoon aan zijn vriend Harold Ramis, die afgelopen maand overleed. Toen hij de genomineerden voor Beste Cinematografie had voorgelezen, voegde hij eraan toe: "Oh, we zijn er één vergeten: Harold Ramis voor Caddyshack, Ghostbusters en Groundhog Day." Het leverde hem een hartelijk applaus op.

Minnelli mist moment

Liza Minnelli zat in de zaal voor het eerbetoon aan The Wizard of Oz, waarin haar moeder Judy Garland de hoofdrol speelde. Ze had bijna deel uit kunnen maken van Ellen DeGeneres' recordbrekende tweet, maar helaas. De foto werd vlak bij haar stoel genomen, maar hoewel ze nog op haar tenen probeerde in het shot te komen, kwam ze niet boven de anderen uit, was te zien op een foto die van de andere kant van de zaal werd genomen.

Lupita's broer

Overigens lukte het de totaal onbekende Peter Nyong'o wel om prominent op de foto te komen. Hij rende mee met zijn zus Lupita toen DeGeneres de foto ging maken en werd zo wereldberoemd. Lupita was blij voor hem. "Hij maakt deel uit van de beroemdste tweet ooit. Ik ben blij dat ik dat voor hem heb kunnen betekenen."

Beschermengel

Chris Buck, een van de regisseurs van Frozen, droeg zijn winst op aan zijn 23-jarige zoon Ryder, die vorig jaar om het leven kwam bij een auto-ongeluk. "Hij was onze beschermengel." Vlak voordat hij werd aangereden op een snelweg bij Los Angeles had Ryder juist succesvol een chemokuur afgesloten wegens teelbalkanker.

Pizza!

Het grapje is wel vaker gemaakt in een drukke zaal: ik heb honger, zullen we met z'n allen pizza bestellen. Maar Ellen DeGeneres voerde het geintje ver door door daadwerkelijk een pizzabezorger te laten opdraven. Iemand die van niets wist en met een trucje het podium op werd gelokt. Eenmaal in de zaal moest de jongen de gastvrouw helpen pizza uit te delen aan de Hollywoodsterren, waarbij Brad Pitt hielp met de bordjes. Producer Harvey Weinstein werd gevraagd de rekening te betalen. Onder anderen Julia Roberts, Meryl Streep, Harrison Ford en Jude Law zaten daarna kauwend in het publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl