NOS NieuwsAangepast

"Het is nog rustig in Sebastopol"

De bewoners van de havenstad Sebastopol voelen nog nauwelijks iets van de crisis op de Krim. Volgens Robin Dolstra, die er al 11 jaar woont, is het er rustig en veilig. "Ik ga hier niet weg. Het gesprek van de dag gaat niet over de crisis, maar over de aardbeving, die vannacht 24 kilometer verderop plaats vond."

Vannacht kreeg Dolstra een sms'je van de Nederlandse ambassade in Kiev om de Krim te verlaten. "Ze weten in Kiev absoluut niet wat er hier aan de hand is. Voor mijn eigen veiligheid blijf ik hier. Als ik naar Nederland wil, moet ik over het vaste land naar Kiev, en dan loop ik meer gevaar dan hier."

Olie op het vuur

Dolstra volgt ook het westerse nieuws op de voet: Voor mij is het angstwekkend om naar het westerse nieuws te kijken. Het Westen gooit momenteel olie op het vuur. Maar de meeste mensen in Sebastopol krijgen deze berichtgeving niet mee." Het dagelijks leven gaat in de stad gewoon door:

"Er heerst hier een sfeer van het voorjaar, het is nu 16 graden. Gisteren was er een Russisch-orthodoxe feestdag, vandaag is de vastentijd begonnen. Iedereen gaat gewoon naar zijn werk, kinderen gaan naar school, de supermarkten zijn gevuld, er worden huwelijken gesloten."

De blokkades aan de rand van de stad en de strenge controles van auto's en treinen geven geen gevoel van angst, maar van veiligheid. "Mijn 35-jarige benedenbuurman is een oud-officier. Normaal bewaakt hij de supermarkt, hij staat nu de grens te bewaken."

Referendum

De mensen mogen op 30 maart in een referendum kenbaar maken wat ze willen. Of bij Oekraïne, maar met een grote mate van autonomie, of geheel onafhankelijk worden. In de vriendenkring van Dolstra is het momenteel fiftyfifty. "De inwoners van Sebastopol willen rust, en geen bemoeienis van buitenaf, ook niet van de Russen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl