Minister Schippers (Sport) gaat vooralsnog naar de Paralympische Spelen in Sotsji. Wel houdt Schippers de internationale ontwikkelingen scherp in de gaten en mogelijk leidt dat nog tot een wijziging van haar plannen, zegt een woordvoerder.

Uit protest tegen de Russische operatie in Oekraïne stuurt Groot-Brittannië geen minister naar Sotsji.

PvdA

Kamerlid Michiel Servaes van regeringspartij PvdA vindt het niet verstandig dat de Britten dit alleen besluiten. "We moeten in EU-verband proberen afspraken te maken. Juist de gehandicapte sporters moeten we niet in de kou laten staan", aldus de PvdA-er.

Ook VVD-Kamerlid Ten Broeke zegt dat de Europese Unie één lijn moet trekken. "Als we iets doen dan gezamenlijk". Hij wacht af wat er vandaag uit het overleg komt van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

D66

D66-Kamerlid Sjoerdsma "kan zich voorstellen dat Nederland geen afvaardiging stuurt naar de Paralympics vanwege de situatie in Oekraïne."

Hij vindt het belangrijk dat de EU met één mond spreekt en een gezamenlijk besluit neemt over deze kwestie. Sjoerdsma wijst erop dat D66 eerder al kritisch was over de zware afvaardiging naar de Olympische Spelen vanwege de mensenrechtensituatie. "Daar was een gepaste delegatie van bijvoorbeeld alleen de minister van Sport en de minister van Buitenlandse Zaken wenselijk geweest. Deze criteria gelden wat D66 betreft ook voor de Paralympics. Maar nu komt daar de actuele politieke situatie nog bij", aldus Sjoerdsma.

Onverstandig

Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie schrijft op Twitter: "Onverstandig van Schippers nu al te zeggen dat ze 'gewoon' naar Sotsji gaat. Voer de druk op Poetin op, bij voorkeur samen met EU."

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dat Europa één lijn moet trekken en is benieuwd naar de uitkomst van het Europees overleg. Wel is volgens haar de situatie nu "zo onvoorspelbaar, dat we verschillende scenario's achter de hand moeten hebben".

Aanmoedigen

PVV-Kamerlid Klever vindt dat minister Schippers gewoon naar Sotsji moet gaan, om de Nederlandse paralympische sporters aan te moedigen. "We juichen daar niet voor Poetin, maar voor onze sporters, en we hopen dat ze met veel medailles thuiskomen."

De SGP wil niet vooruitlopen op de zaken omdat de ontwikkelingen in Oekraïne elkaar in hoog tempo opvolgen. De situatie kan vrijdag anders zijn. De SGP vindt een eventueel ander besluit de verantwoordelijkheid van de regering.

Prinses Margriet

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven hun plannen niet wijzigen en de openingsceremonie van de Paralympics zullen bijwonen. Margriet is lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité, dat de Paralympische Winterspelen organiseert.

De Paralympics beginnen vrijdag. Een deel van de Nederlandse sporters vertrok gisteren al naar Rusland.

STER reclame