NOS NieuwsAangepast

Minister: liever geen sancties

Minister Timmermans zegt dat westerse landen economische sancties zullen treffen tegen Rusland als Moskou zijn militairen niet terugtrekt uit Oekraïne. Maar hij hoopt dat het zover niet komt, zo zei hij zondagavond in Nieuwsuur.

Sancties tegen Rusland zullen zonder twijfel tot tegenmaatregelen leiden van Moskou. Dat zal grote consequenties hebben voor Oekraïne, maar ook voor de rest van Europa. Timmermans voorziet "nieuwe scheidslijnen" in Europa. "Daar wordt niemand beter van", zegt hij. "Dat betekent nieuwe spanningen, nieuwe confrontatie en weinig kans op economische groei en herstel."

Onaanvaardbaar

Timmermans bespreekt vandaag in Brussel hoe de crisis rond het schiereiland de Krim moet worden aangepakt. De Russische aanwezigheid daar is volgens hem "volkomen onaanvaardbaar". De minister wil er vooral aan werken dat de spanningen niet verder oplopen. De internationale inspanningen moeten ertoe leiden dat partijen met elkaar gaan praten. Voor Timmermans staat de soevereiniteit van Oekraïne daarbij voorop.

Voor een politieke oplossing is het nodig om met de Russen in gesprek te blijven, "hoe onacceptabel hun acties momenteel ook zijn".

Militaire pygmee

Oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer zei in het programma Brandpunt dat Europa militair gezien weinig voorstelt, "en dat weet Poetin". Hij noemde de defensie van de Europese Unie "een militaire pygmee".

Hij heeft president Poetin vaak ontmoet en omschreef hem als een kille en gewiekste machtspoliticus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl