NOS VoetbalAangepast

Ajax pakt volle buit in De Kuip

De 58ste Rotterdamse editie van dé eredivisieklassieker heeft Ajax een 2-1 overwinning opgeleverd. Met die geflatteerde zege beroofden de Amsterdammers de aartsrivaal van de laatste hoop op de landstitel.

In de openingsfase nam Feyenoord direct het intitiatief, maar de eerste grote kans was voor Ajax. Siem de Jong kegelde Stefan de Vrij onderuit, maar arbiter Björn Kuipers zag het andersom. De Jongs vrije trap van twintig meter verdween in de muur. Na acht minuten schalde er een luide 'oehah' door de volle Kuip, toen Lex Immers de bal bij een vrije kans verkeerd raakte.

Halverwege de eerste helft volgde opnieuw een collectieve zucht, toen Graziano Pellé na een lichtzinnigheid van Joël Veltman kon uithalen. Via de vingertoppen van Jasper Cillessen ging de bal net over het Ajax-doel.

Op de stropdas

De hoogspanning waaronder de klassieker werd gespeeld, was aan de ploegen af te lezen. Het nerveuze spel leverde flink wat foutjes in de passing en weinig geraffineerde aanvallen op. Feyenoords eerste was gelijk raak. Martins Indi werd over de linkerflank weggestuurd en legde de bal bij Pellè op de stropdas. De Italiaan kopte, ongehinderd door zijn bewaker Veltman, met overtuiging zijn twintigste van het seizoen tegen de touwen.

Ajax kwam er amper uit, maar kwam op slag van rust wel op 1-1. De behendige Kishna liep Martins Indi voorbij en vond bij de eerste paal Kolbeinn Sigthórsson. Die hoefde alleen nog maar tegen de bal aan te lopen. Na de hervatting bracht Davy Klaassen de bezoekers zelfs bijna aan de leiding. Zijn prachtige en verrassende uithaal uit een lastige hoek belandde op de paal.

Rommelig

Wie had gehoopt dat het de opmaat was tot een prachtige tweede helft, kwam bedrogen uit. Strijd en spanning was er voldoende, maar het spel bleef rommelig. Opnieuw leverde een voorzet van de linkerflank, nu van Jean-Paul Boëtius, Feyenoord een doelkans op, maar opnieuw was die aan Immers niet besteed. Hij kopte slapjes in de handen van Cillessen. De Rotterdammers hadden ook in de tweede helft een overwicht, maar liepen zich vaak vast in het dichtbevolkte centrum rond de 'zestien' van Ajax.

Ajax was in de 72ste minuut doortastender. Uit een door Daryl Janmaat onnodig cadeau gegeven hoekschop vergat Jordy Clasie de bal tijdig weg te roeien. Veltman profiteerde en schoot van dichtbij raak. Feyenoord probeerde daarna nog van alles, maar een slotoffensief kwam niet uit de verf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl