NOS SportAangepast

Nadal en Djokovic in supercompetitie

Een revolutionaire teamcompetitie doet eind dit jaar zijn intrede in het mondiale tennis: de International Premier Tennis League (IPTL). Het wordt een evenement waarbij de beste mannelijke en vrouwelijke tennissers het tegen elkaar opnemen. Plaats van handeling: vijf steden in Azië.

Lang leek het onmogelijk dat een omvangrijke tenniscompetitie, naast het reguliere circuit, het levenslicht zou zien. Hoe krijg je veel topspelers met al hun individuele belangen bij elkaar? Initiatiefnemer en voormalig dubbelspecialist Mahesh Bhupathi is het gelukt. Hij wist vele neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Maar wat houdt het evenement nu precies in en wie doen er allemaal aan mee? Door middel van vijf vragen zocht de NOS naar antwoorden.

Wat is de IPTL?

Een competitie van ruim drie weken (28 november-20 december) in een periode wanneer de ATP en WTA Tour stil liggen. Vijf teams treffen elkaar in een 'thuiswedstrijd' en 'uitwedstrijd'. Elk team werkt acht wedstrijden af (vier keer thuis en vier keer uit).

Er zijn vier Aziatische steden die als thuisbasis van de vijf ploegen fungeren: Mumbai, Singapore, Bangkok en Dubai.

Elke wedstrijd telt vijf partijen: een herenenkelspel, een damesenkelspel, een herendubbel, een gemengd dubbelspel en een 'legends dubbelspel'. Elke partij wordt gespeeld over één set met een no-add-systeem (op deuce is het volgende punt beslissend).

Wie doen mee aan de IPTL?

De aantrekkingskracht van de competitie zit in de grote hoeveelheid toppers die hun jawoord hebben gegeven. Onder anderen Rafael Nadal, Novak Djokovic, Stanislas Wawrinka, Andy Murray, Tomás Berdych en David Ferrer staan op de lijst. Roger Federer houdt zich voorlopig op de vlakte.

Bij de vrouwen zijn Serena Williams, Viktoria Azarenka, Agnieszka Radwanska, Caroline Wozniacki en Ana Ivanovic de trekpleisters. Maria Sjarapova en (voor Azië teleurstellend) Li Na tonen vooralsnog geen interesse.

Ook 'legendes' Pete Sampras, Andre Agassi, Patrick Rafter, Carlos Moyá en Goran Ivanisevic en Michael Chang doen mee. Er zijn tot op heden geen Nederlanders gevraagd.

Hoe wordt een IPTL-team gevormd?

Door middel van een 'draft' worden de teams (de speelsteden) samengesteld. Hong Kong, Mumbai, Singapore, Bangkok en Kuala Lumpur brengen een bod uit op spelers, die in verschillende categorieën zijn ingedeeld.

Zo zijn er zogenaamde 'icon players' zoals Nadal, Djokovic, Murray, Sampras, Agassi en Williams. Een andere categorie bestaat uit 'past champions' waar onder anderen Rafter en Chang bij horen. Elk team heeft een gelimiteerd 'draft-budget' en kan zes tot tien spelers kiezen.

Wat maakt de IPTL aantrekkelijk voor spelers?

Geld, geld en nog eens geld. Naar verluidt ontvangt Nadal één miljoen dollar per ontmoeting. Vermoedelijk zit het honorarium van Djokovic of Sampras daar niet ver onder.

Een ander voordeel zijn de tijdzones, die in de richting van Australië zitten. Hierdoor is de overgang naar het Australische tennisseizoen relatief klein.

Waarom de IPTL?

Het tennis in Azië kan door middel van deze competitie zijn populariteit vergroten. Azië heeft een enorm potentieel op het gebied van sport, en tennis in het bijzonder. De ATP- en WTA-toernooien schieten hier als paddenstoelen uit de grond en de discussie over een grand slam-toernooi op Aziatisch grondgebied is herhaaldelijk gevoerd.

Ook keek geestelijk vader Bhupathi in eigen land naar het model van de succesvolle Indian Cricket League. De Indian Hockey League is eveneens een vergelijkbaar voorbeeld, waar diverse Nederlandse hockeyers hun activiteiten tijdelijk voor stopzetten.

Uitkomst van de draft

Singapore: Serena Williams, Tomás Berdych, Andre Agassi, Lleyton Hewitt, Daniela Hantuchova, Patrick Rafter, Bruno Soares en Nick Kyrgios.

Dubai: Novak Djokovic, Caroline Wozniacki, Janko Tipsarevic, Nenad Zimonjic, Goran Ivanisevic, Martina Hingis en Malek Jaziri.

Mumbai: Rafael Nadal, Gaël Monfils, Ana Ivanovic, Pete Sampras, Rohan Bopanna, Sania Mirza en Fabrice Santoro.

Bangkok: Andy Murray, Viktoria Azarenka, Jo-Wilfried Tsonga, Daniel Nestor, Kirsten Flipkens en Carlos Moyá.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl