Den Bleijker held eerste klassieker

time icon Aangepast

Voor de 58ste keer staan ze zondag (14.30 uur) in de competitie tegenover elkaar in Rotterdam: Feyenoord en Ajax. Een mooie gelegenheid om eens terug te gaan naar de eerste ontmoeting tussen beide clubs in de competitie.

Die wordt gespeeld op 11 november 1956 en brengt Rotterdam in extase: na 5-0 bij rust komt er uiteindelijk 7-3 op het scorebord. Met een prachtige hoofdrol voor Feyenoord-aanvaller Daan den Bleijker, die vier keer scoort.

Regionale eerste klassen

Het is sowieso al een bijzondere ontmoeting. De eredivisie is net in het leven geroepen en het is de eerste keer in negen jaar dat Feyenoord en Ajax elkaar weer in competitieverband treffen. Tot dan spelen de topclubs in regionale eerste klassen en ontlopen Feyenoord en Ajax elkaar steeds.

Voor de aftrap is Ajax de favoriet. De Amsterdammers hebben na zeven speelronden drie punten meer. Feyenoord heeft de week ervoor nog een oorwassing gehad van DOS (4-0). Na de eerste helft knijpen de 54.000 toeschouwers zich verbaasd in de arm. Wat gebeurt hier? Feyenoord overrompelt Ajax en leidt bij rust al met 5-0. De weergaloos spelende Daan den Bleijker schiet er drie in, Cor van der Gijp tekent voor twee doelpunten.

Pas als het 7-1 staat, neemt Feyenoord wat gas terug. Via onder meer een goal van Rinus Michels geeft Ajax de score een iets draaglijker aanzien. Toch zal Ajax uiteindelijk als laatste lachen, want de ploeg van trainer Karl Humenberger wordt dat seizoen kampioen van Nederland. Feyenoord, met trainer Jaap van der Leck, eindigt teleurstellend op de zesde plaats.

Den Bleijker begint in het 14de

Maar de vier goals neemt niemand Daan den Bleijker meer af. De geboren Rotterdammer (30-6-1928) wordt in 1950 lid van Feyenoord en begint in het 14de elftal, op dat moment het laagste team. Snel werkt Den Bleijker zich omhoog en al in april 1951 debuteert hij in de hoofdmacht. Bijna haalt Den Bleijker ook Oranje. Hij mag twee keer opdraven voor een centrale training, maar wordt uiteindelijk niet geselecteerd voor een interland.

Na 111 wedstrijden en 30 doelpunten neemt hij in 1959 afscheid in de Kuip. Hij wordt amateurtrainer. Met heel veel succes want bij elke vereniging waar hij werkt, kan de kampioensvlag in top. In december 2003 overlijdt Den Bleijker aan een hartstilstand.

STER Reclame