NOS NieuwsAangepast

Onrust door sluiting tehuizen

Duizenden ouderen krijgen binnenkort te horen dat ze niet kunnen blijven wonen in hun verzorgingstehuis. Zeker dertien verzorgingstehuizen zijn al gesloten, en in nog eens tachtig andere locaties is sluiting aangekondigd, blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Dat brengt veel onrust mee voor de bewoners, die in sommige gevallen in actie komen.

De inventarisatie is een momentopname en laat zien dat de ontmanteling van verzorgingstehuizen in gang is gezet. In de komende vijf jaar zullen naar verwachting in totaal zo'n 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingstehuizen verdwijnen, berekende bureau Berenschot.

Dat komt doordat ouderen in de toekomst langer thuis blijven wonen en alleen mensen die zware zorg nodig hebben nog terechtkunnen in een verpleeghuis.

Het sluiten van afdelingen en locaties betekent voor de bewoners dat ze moeten verhuizen. Of naar een ander verzorgingstehuis, of weer zelfstandig wonen met een thuiszorgpakket.

Onrust

Dat zorgt op veel locaties voor onrust onder ouderen en hun familie. Vaak hebben bewoners van een verzorgingstehuis weinig familie en een laag inkomen, en voelen ze zich onveiliger als ze niet in een beschermde omgeving wonen.

"Wij krijgen wekelijks veel telefoontjes", zegt Ouderenombudsman Jan Romme. "Vaak bellen kinderen met ouders in een tehuis ons als ze te horen krijgen dat het tehuis dicht gaat. Ze maken zich dan grote zorgen over hoe het verder moet met hun moeder of vader."

Felle strijd

In Zwanenburg leidt sluiting van het verzorgingstehuis Eigen Haard ook tot grote opwinding. De bewoners van het tehuis hebben familie of vrienden in het dorp en willen niet weg. De inwoners van Zwanenburg willen ook in de toekomst de mogelijkheid houden in eigen dorp oud te worden.

Vandaag is er een grote protestactie in Zwanenburg, waarbij enkele bewoners zich vastketenen aan een brug. "We willen zo uitbeelden dat we geworteld zijn in deze gemeenschap, en dat we oud willen worden op de plek waar we zijn geboren of getogen", aldus een van de actievoerders.

Bureau Berenschot zet de inventarisatie van sluitingen komende week online en gaat dat bestand vanaf nu bijhouden. Zo moet er een levend document ontstaan over de ontmanteling van de verzorgingstehuizen.

Voor opmerkingen mail ardi.vleugels@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl