NOS NieuwsAangepast

"Internationale missie Oekraïne"

De Verenigde Staten hebben in de VN-Veiligheidsraad voorgesteld om een internationale missie naar Oekraïne te sturen. Die moet zorgen voor deëscalatie en zoeken naar een oplossing voor de crisis in het land.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power heeft gezegd dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) wellicht een rol kan spelen. De OVSE heeft volgens Power deskundigen die als betrouwbaar en onafhankelijk worden gezien.

Nederlander

Van de missie zou ook VN-gezant Robert Serry deel uit moeten maken. Serry was ooit de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne.

Volgens de Britse VN-ambassadeur heeft de voorgestelde internationale missie geen volmacht van de Veiligheidsraad nodig. Rusland is een van de vijf permanente leden van de raad en kan voorstellen vetoën.

"Opgedrongen bemiddeling"

De Russische VN-ambassadeur heeft gezegd dat zijn land tegen "opgedrongen bemiddeling" is. Volgens hem heeft Rusland net zoveel belang bij een stabiel Oekraïne als andere landen.

De Veiligheidsraad kwam gisteravond achter gesloten deuren bijeen om over de toenemende spanning op de Krim te overleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl