NOS NieuwsAangepast

VS overweegt boycot G8-top Sotsji

President Obama en Europese leiders overwegen de G8-top in Sotsji te boycotten in het geval van een Russische militaire interventie in Oekraïne. Er wordt nu door de betrokken landen onderling overlegd over de top in juni. Ook wordt gesproken over het afbreken van handelsgesprekken.

Kiev beschuldigt Rusland van een invasie en zegt dat er zo'n 2000 militairen zijn geland op de Krim. De Russen zeggen dat de militairen zich bewegen binnen de afgesproken grenzen met Oekraïne over de Zwarte Zee-vloot in Sebastopol.

Interventie?

Internationale persbureaus melden op basis van anonieme Amerikaanse functionarissen dat de VS Russische troepenbewegingen in en uit de Krim waarneemt. Het is niet bekend of het gaat om dezelfde militairen en helikopters die door de Oekraïense regering zijn gemeld.

Een functionaris zegt tegen persbureau AP dat het erop lijkt dat Rusland bezig is met een militaire interventie. Een andere bron zegt dat het zo kan zijn dat de troepen zijn bedoeld ter versterking van de al aanwezige Russische militairen in Sebastopol.

Gisteravond liet Obama zich voor het eerst zelf uit over de gebeurtenissen op de Krim. Hij waarschuwde Rusland dat een militaire interventie "een prijs" heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl