NOS NieuwsAangepast

"Dierproeven noodzakelijk kwaad"

"Dierproeven mogen al alleen worden uitgevoerd als het echt niet anders kan." Dat zegt dierproefdeskundige Catriene Thuring in reactie op het plan van staatssecretaris Dijksma om dierproeven uit te bannen als een alternatief is. Toch vindt Thuring het niet vreemd dat Dijksma voor een nieuw verbod pleit.

Kunnen er met dit verbod nog wel dierproeven worden gedaan?

"Met dit verbod kunnen we zeker nog de noodzakelijke dierproeven doen. Zowel binnen andere instituten als bij de Rijksuniversiteit Groningen. Dierproeven zijn een noodzakelijk kwaad. U moet zich wel realiseren dat we op dit moment al alleen dierproeven doen als er geen alternatief is."

Maar dat is het voorstel van de staatssecretaris. Dan verandert er toch niets?

"Strikt genomen zal dat niet veranderen. In de Nederlandse wet op dierproeven ligt al verankerd dat het verboden is om dierproeven te doen, tenzij er echt geen andere oplossingen zijn."

Waarom dan dit voorstel?

"Ze heeft wel concrete ideeën over hoe er meer kennis over en begrip voor de alternatieven voor dierproeven beschikbaar kunnen komen. Dat aspect zal dus wel veranderen. Als alternatieven beter uitgezocht worden, beter worden gevalideerd en daar meer geld voor beschikbaar komt, dan zou dat best eens een aantal dierproeven overbodig kunnen maken."

Dijksma wil ook het fokken van dieren voor dierproeven inperken...

"De staatssecretaris vraagt inderdaad om kritischer te zijn over het fokken van dieren, met name over transgene dieren en dan vooral transgene muizen. Dat zijn gewoon muizen. Ze lijken op muizen en gedragen zich als muizen, maar ze hebben een genetisch patroon dat heel goed is uitgezocht en ze krijgen een eigenschap mee die bijvoorbeeld resulteert in een bepaalde ziekte of bepaald verschijnsel."

Is het mogelijk om minder van zulke dieren te fokken voor dierproeven?

"Daar moet in ieder geval kritischer naar gekeken worden. Zowel naar het aantal dieren dat je fokt als het aantal dieren dat je daadwerkelijk in een experiment kunt gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl