In Oekraïne stelt ook oud-premier Joelia Timosjenko zich kandidaat voor het presidentschap. Zij heeft dat twee dagen geleden meegedeeld aan Vitali Klitsjko, de oud-wereldkampioen boksen. Van hem was al bekend dat hij president van het land wil worden.

Over de ambities van Timosjenko, die vorige week uit de gevangenis werd ontslagen, deden tegenstrijdige berichten de ronde. In een persoonlijk gesprek met Klitsjko maakte ze aan de onzekerheid een eind. Beide vertegenwoordigers van de oppositie ijverden voor een machtsomwenteling in Oekraïne.

De presidentsverkiezingen staan gepland voor 25 mei.

Klitsjko heeft gemengde gevoelens over het vooruitzicht het tegen een lid van de oppositie op te nemen. "Het zal een raar gezicht zijn dat leden van de oppositie elkaar moeten beconcurreren", zei hij. Klitsjko hoopt op een eerlijke en open strijd, "naar Europees model".

Gevangenis

Timosjenko zat in de gevangenis wegens machtsmisbruik gedurende haar premierschap. Door de uitspraak van het parlement dat ze zich niet schuldig heeft gemaakt aan een misdrijf, kwam ze vrij. Een rechtbank bepaalde vanochtend dat ze ook niet meer vervolgd zal worden voor belastingontduiking en verduistering.

De 53-jarige politica zit wegens een aandoening aan haar rug in een rolstoel. Ze gaat in op een Duits aanbod om zich in Berlijn te laten behandelen. In Kiev wordt vernomen dat ze buiten het zicht van de camera de rolstoel niet nodig heeft.

STER reclame