NOS NieuwsAangepast

Mt. Gox down, maar "bitcoin wordt sterker"

De grootste bitcoinbeurs ter wereld, Mt. Gox, heeft uitstel van betaling aangevraagd, meestal de voorbode van een faillissement. De Japanse handelsplaats zegt dat alle bitcoins die ze beheerden voor hun klanten zijn gestolen door hackers. Het bedrijf heeft een schuld van zo'n 46 miljoen euro en dat is meer dan Mt. Gox waard is. 127.000 klanten zijn waarschijnlijk hun bitcoins kwijt.

Directeur Mark Karpeles bood op een persconferentie zijn excuses aan. Volgens hem is de hack te wijten aan een fout in het systeem van de bitcoin-beurs.

Eigen fout

Bitcoinhandelaar Jouke Hofman van Bitonic heeft wel een idee hoe die fout ontstaan is: "Mijn vermoeden is dat Karpeles zelf fouten heeft gemaakt. Hij schijnt de enige te zijn die precies wist hoe de bitcoin er werd opgeslagen, hij durfde het niet uit handen te geven."

Een vage verklaring, vindt ook bitcoinexpert Rogier Eijkelhof. "Als je weet hoe bitcoin werkt, is dat echt heel ongeloofwaardig. Alles wijst er al heel lang op dat ze er hebben zitten prutsen."

Het nieuws komt dan ook niet helemaal uit de lucht vallen, zegt Hofman. Zelf zijn ze al maanden weg bij Mt. Gox. "Toen we in 2012 begonnen, deden we veel zaken met Mt. Gox, maar in 2013 hadden ze steeds vaker problemen. En sinds half 2013 zijn ze al niet de grootste meer."

Eerder deze week was Mt. Gox uit de lucht, waardoor de koers even flink omlaag dook.

Geen fout in bitcoin

Voor de bitcoin zelf ziet Hofman geen problemen. "Het is heel vervelend voor het imago van de bitcoin, maar het is geen fout in bitcoin. De bitcoin-economie wordt er alleen maar sterker door." En in Nederland loopt dat vertrouwen niet zo snel een deuk op: "Toen laatst de koers omlaag ging, gingen Nederlanders juist bitcoins kopen."

Eijkelhof ziet dat precies zo: "Ik denk dat het wel goed is voor de toekomst van bitcoin. Er zijn betrouwbaardere alternatieven, ook in Europa, en in Nederland openen er binnenkort twee."

De live koers:

.http://realtimebitcoin.info

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl