Oekraïne heeft de VN-Veiligheidsraad om het oordeel gevraagd over het oplopende conflict met Rusland over het schiereiland de Krim. Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Avakov hebben Russische militairen de twee belangrijkste vliegvelden op het schiereiland ingenomen, dat van de regionale hoofdstad Simferopol en het militaire vliegveld van Sebastopol.

Er is geen officiële reactie van de Russische regering op de gebeurtenissen van vandaag. Russische media voeren een anonieme woordvoerder van de Russische Zwarte Zee-vloot op die zegt dat de marine niets met de acties op de vliegvelden te maken heeft.

Het Russische persbureau Interfax meldt dat Russische militaire helikopters op weg zijn naar de Krim.

Invasie

Avakov omschrijft de militaire actie op de Krim als een militaire invasie en bezetting.

Journalisten van het Amerikaanse persbureau hebben op beide vliegvelden gewapende mannen zien staan in camouflagepakken. Het vliegveld van Sebastopol is afgesloten door militaire trucks. Ondanks de aanwezigheid van gewapende mannen op de luchthaven van Simferopol gaat de commerciële luchtvaart daar door.

De Europese Commissie heeft verklaard dat er een politieke oplossing moet komen voor de Krim. De commissie doet een beroep op Rusland en Oekraïne om terughoudend te zijn.

President Poetin heeft zijn regering opdracht gegeven de contacten met de Oekraïense regering te handhaven. Ook onderstreepte hij de noodzaak tot overleg met andere landen en het IMF over financiële hulp aan zijn buurland.

Duitsland

Duitsland, Frankrijk en Polen hebben in een gezamenlijke verklaring hun verontrusting over de gebeurtenissen op de Krim uitgesproken. Ze vragen alle partijen af te zien van acties die de "territoriale integriteit" van Oekraïne bedreigen.

Duitsland vraagt Oekraïne tegelijkertijd uiterst rechtse elementen in bedwang te houden. De regering in Berlijn heeft met grote zorg kennisgenomen van de angst die leeft onder de Joodse gemeenschap in Oekraïne over het optreden van extreem-rechtse groepen.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle niet-essentiële reizen naar de Krim. Het ministerie maakt melding van blokkades op de toegangswegen naar het eiland en van de aanwezigheid van militaire milities op de vliegvelden van Simferopol en Sebastopol. De toestand wordt om die reden onvoorspelbaar genoemd.

STER reclame