NOS NieuwsAangepast

Dijksma wil minder dierproeven

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil dat dierproeven alleen nog worden uitgevoerd als er geen alternatief is. Ook moet er een einde komen aan het groeiend aantal dieren dat in laboratoria voor proeven wordt gefokt, maar niet wordt gebruikt.

Dijksma heeft een plan van aanpak hiervoor naar de Tweede Kamer gestuurd.

De staatssecretaris wil ook de teenknip bij proefmuizen verbieden. Deze pijnlijke ingreep wordt gedaan om dieren van elkaar te onderscheiden.

Alternatieven

Dijksma: "Iedere dierproef die wij overbodig kunnen maken telt. Nieuwe technologie biedt mogelijkheden voor alternatieven. De kennis daarover kan nog beter gedeeld worden. Samen met onderzoekers en dierenwelzijnsorganisaties gaan wij alle kennis en mogelijkheden benutten om onnodig dierenleed te besparen".

Wetenschappers kunnen bijvoorbeeld meer gaan werken met gekweekte weefsels en computersimulaties. En door onderzoeksresultaten veel vaker te koppelen moet zichtbaar worden hoeveel dierproeven bijdragen aan het onderzoek en of die proeven echt nodig zijn.

De stichting Proefdiervrij is blij met de plannen van Dijksma. Wel ziet de organisatie het liefst dat er in de toekomst helemaal geen dieren worden gebruikt voor proeven.

1,1 miljoen

In 2011 en 2012 werden er zo'n 585.000 dierproeven gedaan voor medische doeleinden. Een groeiend aantal dieren wordt ieder jaar in de laboratoria gedood omdat ze ongeschikt zijn voor dierproeven. In 2012 waren dat 525.000 dieren. Dat zijn vooral om muizen en vissen.

De komende maanden gaat een denktank op zoek naar alternatieven voor dierproeven, samen met wetenschappers, dierenwelzijnsorganisaties en het bedrijfsleven. Staatssecretaris Dijksma hoopt na de zomer met de eerste resultaten te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl